Cégvilág

Üzemmérnök informatikus szak indul szeptembertől

Két műszaki egyetemen indul idén szeptembertől egy új, a gyakorlatot erőteljesebben előtérbe helyező informatikai szak.

Két egyetemen is új informatikus képzés indul idén szeptemberben – közölte az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ).

Az üzemmérnök informatikus (BProf) szakra január 30-tól február 15-ig lehet jelentkezni,

kizárólag elektronikusan a felvi.hu-n. A szakmai szervezet szerint három év alatt gyakorlatias és piacképes tudásra tehetsz szert, és kiváló esélyekkel helyezkedhetsz el kiemelkedő fizetés mellett.

Az üzemmérnök informatikus szakkal felsőfokú alapképzéses végzettséget lehet szerezni a BSc alapképzési szakokhoz hasonlóan. A jelentkezésnek itt is feltétele az érettségi, és minimum 280 pont szükséges a felvételhez. Az új BProf képzés tanterve sokkal inkább a gyakorlatra helyezi a hangsúlyt, a gazdaságinformatikus, a mérnökinformatikus és proramtervező informatikus BSc szakokkal szemben. Jóval kevesebb lesz az elméleti tárgyak (matematika, fizika, elméleti szakmai ismeretek) aránya, ellenben több gyakorlati óra, projekt munka és szakmai gyakorlat lesz, hogy a végzettek minél hamarabb, és minél piacképesebb tudással helyezkedhessenek el.

Két műszaki egyetemen indul egy új, a gyakorlatot erőteljesebben előtérbe helyező informatikai szak
Forrás: AFP

A 6 féléves képzés során a hallgatóknak 180 kreditet kell teljesítenie. Az informatikai végzettséget szakgimnáziumban, vagy informatika tagozatos gimnáziumban tanultak, egyes szakmai tárgyakat elfogadtathatnak, vagyis a kurzusok látogatása nélkül vizsgázhatnak bizonyos tárgyakból. Az utolsó két félévben az idő nagy részét vállalatoknál tölthetik a tanulók, így már a végzéskor valódi munkatapasztalatuk és gyakorlati tudásuk lesz. Az IVSZ kiemelte, hogy

az ide jelentkezők nem fosztják meg magukat a továbbtanulási lehetőségtől, hiszen később akár Msc (Master) szinten is folytathatják tanulmányaikat egyes különbözeti tárgyak elvégzése után.

Az új szak a fővárosban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán (BME-VIK), vidéken pedig a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán indul. A BME honlapján már elérhető a tanterv, és program részletes leírása is.

A képzés korábban nem szerepelt a felsőoktatási palettán, beindítását tavaly kezdeményezte a magyar felsőoktatási intézmények konzorciuma és az IVSZ – Szövetség a Digitális Gazdaságért. A Magyar Akkreditációs Bizottság 2018. január 12-i ülésén hagyta jóvá az Üzemmérnök-Informatikus (BProf) képzés indítását. Az új szak csak január végén fog megjelenni a felvi.hu-n.

üzemmérnök informatikus oktatás informatika Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ)
Kapcsolódó cikkek