Cégvilág

Bontás előtt kapunyitás közkívánatra

Az Olimpia Szálló ikonikussá vált épülete csaknem ötven éve nyitotta meg kapuit, akkoriban az 1972-es müncheni olimpiára készülő magyar csapat főhadiszállásaként üzemelt.

Vasárnaptól építési, illetve bontási területté válik, és néhány héten belül végleg eltűnik a Hotel Olimpia jó ideje üresen álló épülete. A Normafa kapujában álló szálloda helyét a Normafa-rehabilitációs projekt részeként park és út foglalja majd el. A hotel azonban utolsó óráiban még hatszáz vendéget fogad egy különleges látogatássorozat keretében. A rendhagyó hotelbemutatót professzionális csapat, a Hosszúlépés. Járunk? Városi Séta Kft. bonyolítja le.

A XII. kerületi önkormányzat kisajátítási eljárással jutott az épülethez, aminek elbontása a Normafa projekt fontos eleme
Fotó: Bruzák Noémi

A lepusztult szálloda kulisszatitkainak megismerésére és a jobb napjairól szóló történetek felidézésére olyan tömeges igény mutatkozott, amelynek kielégítésére az önkormányzat nem rendelkezik saját erőforrással, ezért kapcsolódott be a sétaszervező cég – tudtuk meg Merker Dávidtól, a társaság ügyvezetőjétől. A kísértetháztúrák városszerte különösen népszerű műfajt képviselnek, de a Hotel Olimpia last minute bejárására támadt igény nagysága még a szervezőket is meglepte: gyakorlatilag órák alatt elfogyott a húsz alkalomra meghirdetett sétajegyek fele.

A SZOT-szálló hajdani épületét nem nyitották meg, pedig kérték, és egyelőre a Lipótmező sem látogatható, miként az egykori Rákosi-bunker is bevehetetlennek bizonyul még a városi séták egyre népesebb közönsége számára.

Az Olimpia Szálló ikonikussá vált épülete csaknem ötven éve nyitotta meg kapuit, akkoriban az 1972-es müncheni olimpiára készülő magyar csapat főhadiszállásaként üzemelt. A Normafa kapujában álló hotel fénykorában a hazai sportélet képviselőinek is kedvelt találkozóhelye és állami vendégek egyik szállása is volt. Az építészeti szaksajtó szomorúan emlékezik meg róla. A Farkasdy Zoltán által tervezett szálloda „egy nagyon jó építész egyik legfontosabb háza” – olvasható a méltatások között –, de hasznosítására nem mutatkozott esély, és másfél évtized alatt menthetetlenül lepusztult.

A hotel az utolsó szállóvendégeket a kilencvenes években még az IBUSZ üzemeltetésében fogadta.

A XII. kerület népszavazáson is támogatott rehabilitációs programja keretében Budapest egyik legkedveltebb kirándulóközpontja, a Normafa új látogató- és információs központot kap, amelyet az önkormányzat az Eötvös út 48. szám alatti ingatlanon építtet fel, és az ott található több mint százéves, helyi védettséget élvező szecessziós nyaralóvillából alakítják ki.

városfejlesztés hotel Normafa
Kapcsolódó cikkek