Cégvilág

Elégedett a reptéri busz forgalmi adataival a BKK

A 100E jelű reptéri busz 900 forintos jegyára fedezi a járat üzemeltetési költségeit, a BKK ugyanakkor bővíti a jegyvásárlási lehetőséget.

A 100E jelű reptéri busz 900 forintos jegyára fedezi a járat üzemeltetési költségeit – cáfolta az esetleges áremelést a Világgazdaság kérdésére a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Ugyanakkor bővítik a jegyvásárlási lehetőséget: ügyfélszolgálatokon, automatáknál is megvásárolható lesz a tikett. (A nemzetközi gyakorlatban a reptéri buszjáratokra 5-6 euróért lehet jegyet váltani, de ha nagyobb a távolság, akkor egy jegy 10-12 euróba is kerülhet.)

A 100E jelű járatot közszolgáltatásként közlekedteti a BKK, a fenntartásához így az önkormányzat is hozzájárulhat, de a 900 forintos jegyár fedezi az üzemeltetési költségeket
Fotó: Kallus György

A 100E buszjáratot a főváros a BKK-tól rendelte meg, a járat közszolgáltató jellege abban is megnyilvánul, hogy a menetjegyek árából nem fedezett költségeket a főváros megtéríti a BKK-nak

– mondta lapunknak a járat tavalyi indításakor Dabóczi Kálmán.

A BKK Zrt. vezérigazgatója akkor hozzátette: egyelőre nehéz pontosan megmondani, hogy ez mekkora összeg lehet, de a járat akár még nullszaldósan is működhet. Lapunk információi szerint évente 200-300 millió forint pluszkiadással tervezett az önkormányzat, de a kihasználtság miatt akár a nullszaldót is el tudták képzelni. Az utasforgalom folyamatosan emelkedik, mára elérte a napi átlagos háromezer főt – tette hozzá a BKK. A vállalat arra hívta fel a figyelmet, hogy a 100E járatot közszolgáltatásként közlekedtetik, így a klasszikus értelemben vett pénzügyi rentabilitás fogalma a szolgáltatást nem jellemzi megfelelően.

Folyik a társadalmi egyeztetés a repülőtér komplex közösségi közlekedési kiszolgálásáról, ennek eredménye alapján tekintik át az üzemeltetés valamennyi körülményét és feltételét. A BKK célja a közösségi közlekedés versenyképességének növelése a repülőtér elérhetősége esetében is. Mindennek keretében a 100E járat kapacitásbővítését is áttekintik. Céljuk a mostaninál kényelmesebb és színvonalasabb kiszolgálás és jobb éjszakai átszállás biztosítása a belvárost és a repülőteret érintő járatok között. Az első változások már a légitársaságok tavaszi menetrendváltásához igazodva megtörténnek.

reptéri busz BKK
Kapcsolódó cikkek