Cégvilág

Jelentős potenciál van az agrártechnológiában

Egyre jelentősebb szerephez jut az agrárinformatika, amiben a magyarok számtalan színvonalas megoldással rendelkeznek – mondta Erős Veronika, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) üzletfejlesztési igazgatója a Világgazdaság Gazdasági Kilátások 2018 című konferenciáján.

Üzletfejlesztésen belül foglalkozunk több mint 4000 gazdasági szereplővel, főként kkv-val, akik tudnak segíteni, hogy Magyarország gazdasági teljesítménye növekedjen – mondta Erős Veronika. Ezeknek a cégeknek a kereskedőház abban tud segíteni, hogy kijuttatják azokat a különböző exportpiacokra. Üzletember találkozókat, üzleti tárgyalásokat szerveznek, valamint nemzetközi szakkiállításokon is részt vesznek, szerveznek.

Idén már másodszor szervezték meg a Masters of Business rendezvényt, ahová külföldi kereskedőházakat hívtak meg, így a hazai cégek egyszerre több tucat exportpiacról értesülhettek első kézből.

Az MNKH jelenleg 4 kontinensen mintegy 50 országban van jelen.

Csak Közép-Európában 22 irodával rendelkeznek. Mindezek mellett van két kompetencia központjuk is: egy Kambodzsában (agrártechnológiai) és egy Mongóliában (élelmiszeripari).

Erős Veronika, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) üzletfejlesztési igazgatója a Világgazdaság Gazdasági Kilátások 2018 című konferenciáján
Fotó: Kallus György

Erős Veronika beszélt az MNKH eredményeiről, amelyek számokban is mérhetőek:

  • 590 sikeres ügylet mintegy 10 milliárd forint értékben,
  • 308 üzleti fórum és üzletember találkozó (6800 résztvevő, 9215 tárgyalás),
  • 277 kiállítás (1835 résztvevő kkv, 656 képviselt kkv),
  • 113 szakmai tréning és képzés (3087 résztvevő).
  • Egyre jelentősebb szerephez jut, világszerte egyre nő a kereslet az agrárinformatikai megoldások iránt

    – hangsúlyozta az igazgató. Hozzátette, hogy abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a magyarok számtalan színvonalas megoldással rendelkeznek ezeken a területeken.

    „Azt tapasztaljuk, hogy az agrártechnológiák – főként mezőgépek exportja – nem elhanyagolható, hiszen ez egy olyan húzóágazat tud lenni, amely fontos exportpotenciált jelent.”

    Az agrárinformatikai megoldások fejlesztése, széles körben való terjesztése a megfelelő tudással párosítva jelentősen növelheti az agrárium kibocsátását

    – hangsúlyozta Erős Veronika. Emellett ezek fejlesztése növeli a költséghatékonyságot, kezeli a munkaerőhiány kihívásait és a fenntartható fejlődéshez is hozzájárul – tette hozzá. Az MNKH-nál folyamatosan keresik az innovatív termékeket, megoldásokat, amelyek az exportpiacokon is megállják a helyüket.

    Lassú folyamatról beszélünk az agrárinformatikai megoldások terén, hiszen adaptálni és tesztelni kell a rendszereket, hogy azok tökéletesen megfeleljenek az adott ország sajátosságainak – fogalmazott az igazgató, hozzátéve, hogy ebből adódóan akár éveket is igénybe vehet egy-egy sikeres üzlet megvalósítása.

    VG-konferencia export Erős Veronika kereskedőház külkereskedelem MNKH
    Kapcsolódó cikkek