Cégvilág

Közel öt százalékkal nőtt az ipari termelés 2017-ben

Az ipari termelés volumene 4,8 százalékkal volt nagyobb tavaly, mint 2016-ban. A termelés 0,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól 2017 decemberében. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 4,5 százalékkal emelkedett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2017 decemberében kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2016 decemberében.

Az ipari termelés 4,8 százalékkal emelkedett 2017-ben az egy évvel korábbi 0,9 százalékos növekedést követően. Ezen belül a három nemzetgazdasági ág közül az energiaipar kibocsátása gyakorlatilag stagnált, míg a bányászaté 24 százalékkal nőtt 2016-hoz viszonyítva.

A feldolgozóipari termelés volumene 4,9 százalékkal nagyobb volt az előző évinél. A termelés szintje (folyó áron több mint 28 ezer milliárd forint) csak két hónapban nem haladta meg az előző évit. A legnagyobb mértékű növekedés márciusban volt (14,6 százalék) – írja a KSH.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül csak egyben, a vegyi anyag, termék gyártásában csökkent a termelés volumene, a többiben 1,5 és 12,5 százalék közötti volumenbővülést regisztrált a KSH.

A három legnagyobb alág közül a legjelentősebb járműgyártás kibocsátása 1,5 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 8,8, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásáé 2 százalékkal nőtt. Mindhárom alágnál mindkét értékesítési irányban volumenbővülés volt.

Fotó: Kurucz Árpád

Az ipari 5,3 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

2016-ban 0,3 százalékos volumennövekedést mért a statisztikai hivatal. A teljes ipari értékesítés 65, a feldolgozóipari értékesítés 75 százaléka származott külpiaci eladásokból. A feldolgozóipari export 4,7 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva.

Az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. A feldolgozóipari export 35 százalékát képviselő járműgyártás exportvolumene 1,2 százalékkal nőtt, míg a második legnagyobb – 15 százalékot kitevő – számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportértékesítése 8,4 százalékkal bővült (itt csak februárban mérséklődtek a külpiaci eladások).

Forrás: KSH

Az ipar belföldi értékesítése, valamint ezen belül a feldolgozóiparé közel azonos mértékben 3,6, illetve 3,5 százalékkal nőtt. A belföldi értékesítés legnagyobb részét, 26 százalékát élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásának hazai eladásai 1,9 százalékkal emelkedtek. A feldolgozóipar hazai értékesítésének 12,5 százalékát képviselő (második legnagyobb) fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása belföldi eladásaiban folytatódott a növekedés: a volumen 2017-ben 8,7 százalékkal bővült.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,4 százalékos növekedése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 3,2 százalékos létszámbővülés mellett következett be.

Az ipari termelés Magyarország minden régiójában emelkedett, a legnagyobb mértékben Észak-Alföldön (7,7 százalék), a legkevésbé Dél-Alföldön (2,6 százalék).

Az év utolsó hónapjában 0,5 százalékkal csökkent ipari termelés volumene 2016 azonos időszakához mérten. Az első becslésben közölt decemberi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,2 százalékkal nőtt.

Az ipari export volumene 1,9 százalékkal maradt el decemberben az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítésen belül a 33 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 2,8 százalékkal nőtt. Ugyanakkor a feldolgozóipari export 16 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 0,2 százalékkal emelkedtek.

Forrás: Békés Megyei Hírlap/Imre György

Az ipar belföldi értékesítése 0,7, ezen belül a feldolgozóiparé 0,2 százalékkal kisebb volt az előző év azonos hónapjához képest.

Az ipar mindhárom ágában csökkent a termelés decemberben: a döntő súlyt (94 százalék) képviselő feldolgozóiparban 0,5, az energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 1,8, míg a csekély súlyú bányászatban 2 százalékkal.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében decemberben (3,5 százalékos létszámnövekedés mellett) 3,9 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

Az ipari termelés három régióban, Dél-Dunántúlon (4,2 százalék), Nyugat-Dunántúlon (3,4 százalék), valamint Dél-Alföldön (2,1 százalék) nőtt. A többi négy régióban 0,6 és 5,3 százalék közötti volumencsökkenést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Közép-Magyarországon.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2,6 százalékkal kisebb volt 2016 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 1,9 százalékkal nőttek, ugyanakkor az új exportrendelések 2,9 százalékkal visszaestek. Az összes rendelésállomány 10,8 százalékkal elmaradt a 2016. decemberitől.

Az NGM várakozásai szerint alakult az ipar teljesítménye

Az ipari termelés növekedésének éves üteme megfelel a Nemzetgazdasági Minisztérium várakozásainak – mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára a KSH legfrissebb adatait kommentálva.

Pomázi Gyula kiemelte, hogy a tavaly decemberi nyers adatok szerint a 2016 decemberi adatokhoz képest mért 0,5 százalékos csökkenés oka az volt, hogy 2017 decemberében két munkanappal kevesebb volt, mint egy évvel korábban, a naptárhatástól megtisztítva valójában 4,5 százalékos volt a bővülés ezen összehasonlítás szerint – tette hozzá.

A helyettes államtitkár kiemelte az iparon belül a feldolgozóipar erőteljes súlyát. A járműágazat 1,5 százalékkal nőtt, miközben a fémipar és a gépipar területén a bővülés két számjegyű volt és elérte a 11-12 százalékot.

Számos folyamat támogatja a gyógyszeripart, aminek köszönhetően ennek az ágazatnak a termelése is 8 százalék fölött bővült decemberben, éves alapon – hangsúlyozta Pomázi Gyula.

 

KSH ipar
Kapcsolódó cikkek