Cégvilág

Legalább 150 gyermekorvos abbahagyná a gyógyítást

Míg Magyarországon 309 orvos jut százezer lakosra, addig az Egyesült Királyságban 278, Lengyelországban 232, Romániában pedig 276 – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal Egészségügyi statisztikai évkönyvének adataiból. Európában a százezer lakosra jutó orvosszám tekintetében Magyarország a középmezőny alsó harmadában található.

Az orvosellátottság szempontjából az európai államok közül a legrosszabb helyzetben Románia és Lengyelország van, de a lista utolsó harmadában szerepel például az Egyesült Királyság is, annak ellenére, hogy évek óta a kelet-európai országokból elvándorló orvosok elsődleges célországa. Tavaly 59 magyar orvos kért az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adatai szerint az Egyesült Királyságba az orvosi munkavégzéshez szükséges hatósági bizonyítványt, Romániába 19 orvos ment, Lengyelországba pedig egy.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Egy magyarországi háziorvos évente több mint 11,5 ezer beteget lát el, egy házi gyermekorvos praxisához átlagosan 1000-1500 gyerek tartozik. A hazai tizennyolc év feletti lakosság 11,63 százaléka pedig olyan településen él, ahol nincs felnőtt- vagy vegyes háziorvosi rendelő.

Magyarországon nemcsak háziorvosból, de gyermekorvosokból is óriási hiány van, ráadásul minden negyedik gyermekorvos 65 év feletti. Az országban 1500 házi gyermekorvosi praxis működik, az elmúlt 7-8 évben 120 praxis szűnt meg. A házi gyermekorvosok 40 százaléka nyugdíjkorú, 30 százaléka pedig 65 év feletti, a legnagyobb gond az utánpótlás hiánya – mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke a Világgazdaságnak. Hatvanöt házi gyermekorvosi praxis áll betöltetlenül Magyarországon – derül ki az ÁEEK adataiból. A szám sajnos nem mutatja a valós problémát:

Magyarországon nincs jogszabályba foglalva, hogy egy adott településen hány gyerekre kell egy gyermekorvosi praxist létrehozni, csak az alapellátást kell biztosítania az önkormányzatnak.

Ha egy gyermekorvosi praxis orvos nélkül marad, hat hónap múlva a praxis tulajdonjoga az önkormányzatra száll, beolvasztják a felnőttpraxisba, és vegyes praxist hoznak létre. A hat hónapos intervallumot szeretné öt évre emelni a gyermekorvosok egyesülete – mondta az egyesületi elnök. Nyolc év alatt több mint száz gyermekorvosi praxissal lett kevesebb, de a most praktizálók csaknem 10 százaléka – 150-200 orvos – abbahagyná a gyógyítást, egyebek közt az életkora miatt.

Hiány a szakorvosoknál is

A legfrissebb mutatók szerint a háziorvosok mellett egyre kevesebben vannak a szakorvosok is. A hiányszakmák összetétele évek óta alig módosul, az utóbbi évek hivatalos hiányszakmái a következők: érsebészet, gyermek- és ifjúsági pszichiátria, fül-orr-gégészet, igazságügyi orvostan, infektológia, nefrológia, orvosi mikrobiológia, ortopédia és traumatológia, sürgősségi orvostan, patológia, pszichiátria, radiológia, sebészet, transzfuziológia.

 

Házi Gyeremekorvosok Egyesülete Póta György gyermekorvos
Kapcsolódó cikkek