Cégvilág

A Rova-T-n is múlik az AbbVie sorsa

Érdemes követni a Rova-T-vel kapcsolatos híreket az elkövetkező hónapokban, az AbbVie árfolyama számára ez lehet most az első számú katalizátor.

Negatív híreket kaptak az AbbVie befektetői a héten, a gyógyszergyártó epedve várt új készítményét, amelyet a rák kezelésére fejlesztettek ki, az előzetes reményekkel ellentétben nem fogják gyorsított folyamatban elfogadni az amerikai hatóságnál, az FDA-nál. A vállalat jelenleg legjobban teljesítő gyógyszere a Humira, a készítményt védő szabadalom azonban lejár ebben az évben az EU-ra vonatkozóan. A vállalat nagy erőkkel küzd, hogy piacra dobjon egy új terméket, amellyel némileg diverzifikálhatja a bevételét. Ezeknek az erőfeszítéseknek az eredménye került most veszélybe.

Magyar befektetőként első kézből tudhatjuk, hogy milyen hatása van, ha egy gyógyszergyártó nagy reményekkel felvértezett originális készítménye problémával találkozik. A Richter az elmúlt hónapokban az Esmya miatt van nyomás alatt, hasonlóan

kellemetlen hatással lehet az AbbVie árfolyamára a Rova-T készítmény elfogadásának késleltetése, vagy rosszabb esetben az elkaszálása.

A vállalat 5,8 milliárd dollárért vette meg a készítményt 2016-ban, ami a jelenlegi állást látva könnyen lehet, hogy túlságosan magas ár volt. A jóváhagyási folyamat második fázisában botlott el a készítmény elfogadása amiatt, hogy a visszaeső rákbetegek mindössze 16 százaléka reagált kedvezően a kezelésre a várt 40 százalék helyett. Hogy eljut-e az elfogadás harmadik fázisába a gyógyszer, az legkésőbb júniusig kiderül, addig megnövekedett kockázattal érdemes számolni a kapcsán.

A Rova-T körül felmerült aggodalmak kétségtelenül erősen negatív hírek, de fontos megemlíteni, hogy az AbbVie-nek még számos készítménye vár elfogadásra, amelyek olyan betegségeket kezelhetnek majd, mint a leukémia, az endometriózis, illetve különféle auto­immun betegségek. Több lábon is áll tehát a cég, de a Rova-T bukásával az egyik zászlóshajó süllyedne el, és a piac bizalma is csökkenhet a sorban álló készítmények elfogadásával kapcsolatban. Érdemes tehát követni a Rova-T-vel kapcsolatos híreket az elkövetkező hónapokban, az AbbVie árfolyama számára ez lehet most az első számú katalizátor.

STRATÉGIA AbbVie Rova-T
Kapcsolódó cikkek