Cégvilág

A termelés esésétől tartanak

Írásbeli kérdésekben hívta fel az Európai Bizottság figyelmét Erdős Norbert néppárti EP-képviselő arra, hogy nem jöhet létre az EU és a dél-amerikai Mercosur-országok szabadkereskedelmi megállapodása, amíg az újabb brazil húsbotrányt ki nem vizsgálják.

Közel az elvi megállapodás az és a dél-amerikai közös piac, az Argentínát, Brazíliát, Paraguayt és Uruguayt tömörítő Mercosur között tervezett szabadkereskedelmi szerződésről – jelentette be február elején Jyrki Katainen gazdasági növekedésért felelős uniós biztos. A március közepén kirobbant újabb brazil húsbotrány azonban fékezi a folyamatot, de az uniótól eddig nem érkezett megnyugtató válasz az agrárszakmai szervezetek aggodalmaira.

A Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint például Brüsszelnek feltételül kellene szabnia, hogy az EU-ba csak az unió állategészségügyi előírásai szerint termelt, biztonságos termékek juthassanak be. Márpedig – ahogy a húsbotrányok mutatják – ez nem így van. A magyar kormány jelezte Brüsszelben, hogy ellenzi az EU–Mercosur megállapodást, mert olcsó tömegtermékek árasztanák el az uniós belső piacot.

Fotó: Lang Róbert

Az ügyben e hét elején Erdős Norbert EP-képviselő több írásbeli kérdést is feltett az Európai Bizottságnak (EB). Mint kifejtette,

két baromfihúsbotrány is kirobbant Brazíliában, miközben a hírek szerint az eredeti megállapodástervezetben lévő 410 ezer tonna vámmentes baromfihúskvótát 78 ezer, majd állítólag 100 ezer tonnával emelné meg a bizottság.

A képviselő rákérdezett, hogy ez, illetve a bő 600 ezer tonna etanol, 80 ezer tonna rizs és jelentős mennyiségű cukor vámmentes behozataláról szóló hírek igazak-e. Rákérdezett, hogy az EB milyen gazdasági és közegész­ségügyi hatást vár a brazil importtól, ha az ottani hatóságok nem szavatolják a baromfihús biztonságát.

Eközben az EB jelentést publikált arról, hogy az állatjóléti követelmények hogyan hatnak az uniós állattartók versenyképességére. Fő megállapítása szerint kevésbé befolyásolják az európai állattartók piaci pozícióit. Ám a képviselő szerint nehezen képzelhető el, hogy ne alakuljon ki számottevő versenyképességi különbség a harmadik országok termelői számára.

A 2015-ös tojótyúk-tartási szabályok például mintegy 12 százalékkal drágították a tojástermelést az EU-ban, miközben Brazília, Thaiföld vagy Ukrajna nem alkalmazza e szabályokat, s onnan szabadon jöhet be tojás az uniós piacra.

A képviselő azt is firtatta a bizottságnál, hogy mennyire vizsgálták ezeket a versenyképességi különbségeket, és találtak-e ilyen eltéréseket.

Erdős Norbert egy 2016-os tanulmányt is idéz, amely szerint a szabadkereskedelmi megállapodások a marhahúsnál 8-26, a baromfihúsnál 1,5-3, a birkahúsnál 3, a rizsnél 8-13 százalékos termeléscsökkenést idéznének elő. Mivel a mezőgazdaság még mindig az egyik fő foglalkoztató az európai vidéki térségekben, csak olyan megállapodás támogatható, amely nem okoz tényleges veszteségeket számukra, és nem növeli az elvándorlást.

A Baromfi Termék Tanács egyetért azokkal a felvetésekkel, amelyeket Erdős Norbert írásbeli kérdései tartalmaznak, s határozott fellépést vár az ellen, hogy a kifogásolható minőségű dél-amerikai baromfihúsok az uniós piacon megjelenhessenek. A legutóbbi baromfihúsbotrány ugyanakkor rövid távon kedvezhet az uniós termelőknek, mivel ha csökken a brazil importnyomás, az európai piacon emelkedhetnek az árak – mondta a Világgazdaság kérdésére Csorbai Attila, a BTT elnök-igazgatója.

Hárommilliárdos beruházás a Ságánál

Tízmillió eurós, hároméves beruházási tervet fogadott el a sárvári Sága Foods Zrt. tulajdonosa, az angol Bernard Matthews csoportot 2016-ban megvásárló, szintén angol Boparan Holdings. A programban a társaság megújítja két sárvári üzeme egyikét, és modernizálja a szárnyas sonka gyártását. A legnagyobb hazai szárnyaskésztermék-gyártónak számító, 312 fős Sága tavaly 400 millió forinttal, 9,2 milliárd forintra növelte forgalmát, 69 milliós adózás előtti eredménye pedig 111 milliós növekedés az előző évihez képest.

 

baromfitermelés SáGa Foods Zrt. baromfiimport Csorbai Attila Baromfi Termék Tanács Mercosur
Kapcsolódó cikkek