Cégvilág

Már kevés a kiadó raktár itthon

A raktárhiány annak ellenére jelentkezhet, hogy tavaly jelentősen nőtt a fejlesztői aktivitás, tíz új projektben 120 ezer négyzetméternyi, az előző évinél 50 százalékkal több új ipari-logisztikai terület került piacra.

Elfogyhatnak év végére Budapest környékén a pár ezer négyzetméternél nagyobb kiadó raktárak – közölte Beck Tamás, a Colliers International ipariingatlan-üzletágának igazgatója az ingatlan-tanácsadó cég legújabb, ipari ingatlanpiaci jelentésére alapozva. A raktárhiány annak ellenére jelentkezhet, hogy tavaly jelentősen nőtt a fejlesztői aktivitás, tíz új projektben 120 ezer négyzetméternyi, az előző évinél 50 százalékkal több új ipari-logisztikai terület került piacra. A lendület nem lett kisebb, idén újabb 130 ezer négyzetméternyi terület befejezése várható.

Elfogyhatnak év végére Budapest környékén a pár ezer négyzetméternél nagyobb kiadó raktárak
Fotó: Vémi Zoltán

A modern logisztikai ingatlanok összesített területe a tavaly befejezett beruházások révén átlépte a kétmillió négyzetmétert, de a bérbe vehető szabad ingatlanok állománya nem gyarapodott. Ennek oka, hogy mind az épülő, mind az év során induló raktárprojektek javarészt előbérleti vagy BTS, azaz hosszú távú bérleti szerződés alapján, konkrét bérlői igény szerinti fejlesztési konstrukcióban le vannak kötve, illetve az építés során jó eséllyel elkelnek.

Bérbe adható területekből már erős hiány mutatkozik a piacon.

Az ipariingatlan-állomány növekedése két éve kezdődött, de nem tudott lépést tartani az egyre növekvő igényekkel, ennek következtében az üresedési ráta tovább csökkent, a budapesti piacon már elérte a szokatlanul alacsony, 4 százalékos mértéket, sőt év végére gyakorlatilag a nullához közelíthet a Colliers várakozásai szerint. Budapesten és környékén kevés az építési engedéllyel rendelkező fejlesztői projekt, választék híján a raktárbérleti piacon továbbra is a szerződésmegújítások dominálnak. Az új szerződések aránya az elmúlt két évben 20–22 százalék között mozgott. A béringatlanok csaknem kétharmada az öt legnagyobb befektető, illetve fejlesztő tulajdonában van, az erősen koncentrált piacon a keresleti oldalon autóipari, elektronikai és logisztikai cégek dominálnak.

Colliers International ipari ingatlanok raktár HIÁNY
Kapcsolódó cikkek