Cégvilág

Sokan idegenkednek még az ingatlanközvetítőktől

Minden harmadik tulajdonos kizárólagos megbízást ad az ingatlanközvetítőknek lakása értékesítésekor – derült ki az OTP Ingatlanpont reprezentatív felméréséből. Sokan még mindig ellenérzésekkel gondolnak a szakmára, de hála a biztos hátterű ingatlanirodáknak, egyre nagyobb a feléjük irányuló bizalom.

A mai napig rendszeresek az online ingatlanhirdetésekben az „Ingatlanosok kerüljenek!” és ehhez hasonló kérések a tulajdonosok részéről. Idő kell még ahhoz, hogy az ellenérzéseket a pozitív vélekedés váltsa fel, de a tendencia biztató. Az OTP Ingatlanpont és az NRC Marketingkutató felmérése szerint az elmúlt évben a lakáseladók 57 százaléka szakemberhez fordult értékesítési megbízással. A robbanásszerűen megnövekedett kereslet és az ingatlanárak szárnyalása miatt persze sokan gondolhatják azt, hogy szinte órákon belül elkel a lakásuk, nem kell ehhez szakember.

Fotó: Földi D. Attila

Az ingatlanközvetítő kollégák rendelkeznek azzal a háttérrel, információval, tapasztalattal, amellyel megfelelően tudnak árazni. Rendszeresen találkozunk azonban olyan ügyfelekkel, akik több millió forinttal alá- vagy túlbecsülik lakásuk értékét, amely kedvezőtlenebb vagy jóval hosszadalmasabb adásvételhez vezethet – mondja dr. Szabó Márta, az OTP Ingatlanpont hálózatirányítási és fejlesztési vezetője. A szakember hozzátette, a kiterjedt hálózattal rendelkező cégek az eladók mellett rengeteg vásárlóval is kapcsolatban állnak, aminek köszönhetően sokkal könnyebb piaci áron, megfelelő vevőt találni.

A visszajelzések azt mutatják, hogy a lakáseladók és a vevők elégedettek az ingatlanközvetítő szakemberek munkájával. A felmérés szerint a kizárólagos megbízást választók közül ötből négyen sikerrel értékesítették ingatlanukat segítségükkel.

Ugyanez az arány az online ingatlanportálok felhasználói esetében csupán 66 százalék. Az ingatlanok iránti kereslet és a négyzetméterárak növekedése előreláthatóan még évekig eltarthat, ezért a jövőben még nagyobb szerep hárulhat az ingatlanközvetítőkre.

ingatlanközvetítő lakáseladók és -vevők ingatlanközvetítés OTP Ingatlanpont
Kapcsolódó cikkek