Cégvilág

Új híd köti össze Magyarországot és Szlovákiát

Új híd köti majd össze Magyarországot és Szlovákiát az Ipoly felett – jelentette be a magyar külgazdasági miniszter és a Szlovák Köztársaság gazdasági minisztere. 

Új híd épül az Ipolyon Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba község között – jelentette be szerdán a magyar külgazdasági miniszter és a Szlovák Köztársaság gazdasági minisztere Ipolydamásdon.

Az ünnepélyes eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy Magyarország és Szlovákia között a kapcsolat a múltban összetetten alakult, mára azonban olyan jó az együttműködés, amelyre korábban még sosem volt példa. Örvendetesnek nevezte, hogy sok nemzetközi kérdésben is hasonló álláspontot képvisel a két ország vezetése.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A miniszter hozzátette, hogy mindkét fél megítélése szerint mára a határok inkább a két ország összekötésére, mintsem szétválasztására szolgálnak.

Ezt jelzi az új híd építése is,

amelynek 2,1 milliárd forintos beruházására európai uniós keretből közösen pályáztak. Az 54 méter hosszúra tervezett híd 2020-ra készül el – tette hozzá.

Peter Ziga szlovák gazdasági miniszter szintén méltatta a két ország között mára kialakult kitűnő kapcsolatot. Az új hidak építése mellett hasznosnak nevezte a két ország elektromos vezetékrendszerének összekötésére tavaly aláírt megállapodást. Kiemelte a gázvezetékek összekötését is, amelyhez Bulgária és Románia is csatlakozott. A kétoldalú együttműködéseken kívül figyelemre méltónak nevezte a V4-ek közötti kapcsolatok kedvező alakulását is.

 

Szijjártó Péter Ipolydamásd Szlovákia ipoly
Kapcsolódó cikkek