Cégvilág

Új szankcióktól tarthatnak az áramtolvajok

Új szankciórendszert vezetett be a szabálytalan villamosenergia-vételezés esetére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Új szankciórendszert vezetett be a szabálytalan villamosenergia-vételezés esetére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közelmúltban hatályba lépett rendelete. A rendelet a szolgáltatóknak kötelezővé teszi a fokozatosság elvének alkalmazását. A szabálytalan vételezés ismétlődése esetén a rendeletben szereplő kötbéralap kétszeresével, de három vagy annál több alkalommal felelősségre vont felhasználó esetén ötszörösével sújtható a szerződésszegésért visszatérően felelős fogyasztó.

A rendelet újdonsága, hogy a szolgáltató köteles a fogyasztót előre szóban és írásban is tájékoztatni a tervezett ellenőrzésről, annak céljáról, továbbá arról, hogy az ellenőrzésen a felhasználó mindvégig jelen lehet, és arról nyilatkozatot is tehet.

A szolgáltatónak (elosztónak) az ellenőrzés után a rendelet által meghatározott határidők betartásával kell informálnia a felhasználót, ha pedig szakértői vizsgálatot rendel el, a felhasználó vagy megbízottja szintén jelen lehet. A vizsgálat eredményéről az elosztó jegyzőkönyvet köteles átadni a felhasználónak, amelynek tartalmaznia kell a vizsgálat során feltárt tényeket, adatokat. Az elosztó a teljeskörűen bizonyított szabálytalan vételezés esetében a rendeletben meghatározott kötbér és kártérítés fizetésére kötelezi a felhasználót.

áramlopás MEKH
Kapcsolódó cikkek