Cégvilág

A vártnál jobb eredmény a személyi számítógépek piacán

Az első negyedévben világszerte 60,4 millió személyi számítógépet adtak el, nagyjából ugyanannyit, mint egy évvel korábban. A gyártók rangsorát továbbra is a HP vezeti.

Stagnált a személyi számítógépek (PC) globális piaca az IDC legújabb adatai szerint, világszerte 60,4 millió PC-t adtak el a gyártók, vagyis ugyanannyit, mint egy évvel korábban. A társaság előzetesen ennél jóval gyengébb eredménnyel számolt, azt várták, hogy 2018 első három hónapja 1,5 százalékos csökkenést hoz majd.

A mostani, előzetes adatok azért is biztatók, mert ez sorban már a harmadik olyan negyedév volt, amely lényegében nem hozott változást az értékesítésben, vagyis a korábban éveken át tartó, folyamatos csökkenés a jelek szerint a múlt év második felében megállt. A kedvező trend hátterében több tényező is rejlik. Az egyik legfontosabb, hogy

a vállalkozások világszerte egyre nagyobb számban váltanak át a Windows 10 operációs rendszerre, ami egyúttal a hardver lecserélését is jelenti.

Nőtt a kereslet a prémium- és a játékosoknak szánt PC-k iránt
Forrás: AFP

Ennek megfelelően főként azok a gyártók teljesítenek jól, melyek a céges igényekre is fókuszálnak. Az üzleti és egyéni felhasználók körében is egyre népszerűbbek a felső kategóriás készülékek az IDC elemzése szerint, ami magasabb hasznot eredményez a gyártók számára. A piac stabilizálódásában az is szerepet játszik, hogy a játékosoknak szánt PC-kre is kiemelt figyelmet fordítanak a szektor vállalkozásai, s a fejlesztéseket meg is hálálják a felhasználók.

Azt már az év elején Las Vegasban megrendezett CES szórakoztatóelektronikai kiállításon érezni lehetett, hogy az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan – a teljesítmény mellett –

idén is a karcsúság és könnyűség a fő jelszó a prémium-PC-knél, vagyis a minél nagyobb mobilitás elérése.

A földrajzi régiókat vizsgálva az IDC elemzése megállapította, hogy az Egyesült Államokban hat, csökkenést hozó negyedév után végre bővült a személyi számítógépek eladása. Az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló térség (EMEA) esetében is stabil növekedést mértek a kutatócég szakemberei az értékesítésben, s Japánban is folytatódott a már több mint másfél éve tartó pozitív trend.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

IDC windows HP számítógép
Kapcsolódó cikkek