Cégvilág

Ázsia előretör a légi közlekedésben

Bár egy amerikai repülőtér még a legforgalmasabb légikikötő, a legszembeszökőbb trend mégis a kínai és indiai légi forgalom dinamikus bővülése.

Tavaly kicsúszott a világ húsz legforgalmasabb légi központja közül a New York-i John F. Kennedy nemzetközi repülőtér, amire három éve nem volt példa – írja a Bloomberg a Repülőterek Nemzetközi Tanácsának (ACI) rangsora alapján. A visszaesés ellenére az amerikai reptér forgalma 0,49 százalékkal nőtt, tavaly 59,4 millió utast regisztráltak.

Forrás: AFP/Nicolas Economou/NurPhoto

A New York-i reptér kevésbé előkelő helyezésének hátterében a dinamikusan növekvő ázsiai légi forgalom áll az ACI jelentése szerint. A prognózis alapján Kína és India 2020-ra a világ három legnagyobb légi közlekedési piaca közé tartozhat. Az ázsiai–csendes-óceáni térség 2036-ra évente 3,5 milliárd utasra számíthat a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) becslése szerint.

A listán szereplő repterek közül az Újdelhiben lévő Indira Gandhi nemzetközi repülőtér (képünkön) forgalma nőtt 2017-ben a legnagyobb ütemben, 14 százalékkal.

Az indiai létesítmény a friss rangsorban szerepelt először a legjobb húsz között, a 16. helyen debütált (2016-ban a 22. volt). Az ACI arra is felhívta a figyelmet, hogy más, a top 20-ban nem szereplő indiai repterek, például a kalkuttai, a haidarábádi is jelentős (26,9, illetve 19,6 százalékos) forgalomnövekedést értek el éves viszonyításban.

A világ húsz legforgalmasabb repülőtere összességében 5,2 százalékos bővülést produkált 2017-ben, együttesen 1,5 milliárd utast szolgáltak ki, ez a globális forgalom 17 százaléka – írta az ACI.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

repülőterek légi közlekedés Ázsia
Kapcsolódó cikkek