Cégvilág

Jót jelentett a Telenor

A Telenor norvég telekommunikációs konszern a vártnál kissé jobb eredménnyel zárta az első negyedévet – derült ki a vállalat által közölt eredményekből.

A vállalat azt közölte, hogy a kamat- és adófizetés, amortizáció és egyéb tételek előtti nyeresége (kiigazított EBITDA) 11,3 milliárd norvég koronára (367 milliárd forint) emelkedett az egy évvel korábbi 10,5 milliárdról. A részvényesekre jutó nettó eredmény 5,0 milliárd korona volt. Elemzők előzetesen 11 milliárd koronával számoltak.

A Telenor egyúttal kiigazította éves előrejelzését a kelet-közép-európai érdekeltségeinek eladását figyelembe véve.

Forrás: MTI/EPA/Mauritz Antin

A társaság még márciusban jelentette be, hogy kivonul a régióból, és 2,8 milliárd euróért eladja közép-kelet-európai leányvállalatait, köztük a Telenor Magyarországot a cseh PPF-csoportnak, amely a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektetője. A PPF csoport tulajdonosa Peter Kellner cseh milliárdos.

A Telenor immár arra számít, hogy idén 1-2 százalékkal nőhet az árbevétele, és 2-3 százalékkal az organikus EBITDA.

Korábban 1-3 százalékos növekedési sávot adtak meg az EBITDA-ra. A tőkeberuházások értéke 17-18 milliárd norvég korona lehet, míg korábban 18-19 milliárd norvég koronával számoltak.

Bár az eredmények jobbak voltak a vártnál, a befektetőket megijesztette, hogy a délkelet-ázsiai piacokon esett a Telenor árbevétele, így az oslói tőzsdén pár perc alatt csökkenésre váltott a vállalat árfolyama. Délben már 3,25 százalékos mínuszban forgott a pedig nyitáskor, napi maximumán 1,57 százalékos pluszban jegyezték.

Többet telefonálnak a magyarok külföldi utazásuk során tavaly nyár óta, amikor eltörölték a roamingdíjakat az Európai Unióban, az adathasználatuk pedig a többszörösére nőtt – tudta meg a Világgazdaság a három magyarországi mobilszolgáltatótól.

 

Norvég PPF-csoport telekommunikáció Telenor
Kapcsolódó cikkek