Cégvilág

Közel az egyezség a kunszani gyár megmentéséről

A General Motors és a dél-koreai kormány azt tervezi, hogy még több pénzt fektet az amerikai autógyártó helyi leányvállalatába.

A General Motors és a dél-koreai kormány azt tervezi, hogy a korábban javasolt 2,8 milliárd dolláron túl még több pénzt fektet az amerikai autógyártó helyi leányvállalatába – értesült a Reuters megbízható forrásból.

Dan Ammann, a GM elnöke ma Szöulba látogat, ahol parlamenti képviselőkkel és kormányzati illetékesekkel, többek között Le Tongkull-lal, a Koreai Fejlesztési Bank vezetőjével tárgyal. Az egyezményt valószínűleg már pénteken aláírják.

Az autógyár leányvállalata hétfőn kerülte el a csődöt, miután egy órával a határidő lejárta előtt sikerült megállapodást kötnie a szakszervezetekkel.

Az érdekképviseletek beleegyeztek az alapbér befagyasztásába és a béren kívüli juttatások lefaragásába, és lemondtak az idei prémiumokról.

Ezt azonban még a szakszervezeti tagoknak is jóvá kell hagyniuk.

Forrás: AFP

A GM februárban jelentette be, hogy az autói iránti kereslet globális csökkenése miatt bezárja kunszani gyárát, amelyet emiatt a szöuli kormány április elején ipari válságövezetnek minősített. A legújabb elképzelések szerint az eddigi modellek mellett két új városi terepjárót gyártanának majd a kunszani üzemben, de ezeket is csak 2019 végétől.

A GM a megállapodás értelmében vállalná, hogy tíz évig folytatja a termelést, azzal a feltétellel, hogy a szakszervezetek is engedményeket tesznek, a kormány pedig anyagi támogatást nyújt a vállalatnak. Az előzetes értesülések szerint a fejlesztési bank a vállalatban lévő 17 százalékos tulajdonrészének megfelelő összeggel, 463 millió dollárral szállna be a tőkeemelésbe.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

General Motors dél-koreai autóipar
Kapcsolódó cikkek