Cégvilág

A szívgyógyászat kihívása az egészségtudatosság növelése

Óriási fejlődésen ment keresztül a szívgyógyászat az elmúlt évtizedben, a csúcstechnológia pedig a mindennapi gyógyítás része. Az infarktust szenvedettek túlélési aránya mégis rosszabb, mint máshol, ennek viszont leginkább sajnos az egészségtudatosság hiánya az oka – közölte a Magyar Kardiológusok Társasága.

Az elmúlt évtizedekben öt évvel nőtt hazánkban a születéskor várható élettartam, ma a korábbi 69,5 évvel szemben 75 évre számíthat, aki most születik, ez pedig nagyrészt a kardiológia fejlődésének köszönhető – mondja dr. Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára.

Csak az elmúlt tíz évben több mint felére csökkent az infarktus miatti halálozások száma, az eddigi tizenötezer helyett ma hatezer ember életét követeli évente. Ebben pedig komoly szerepe van a szívkatéteres centrumok országos kiterjesztésének, amelyek a nap 24 órájában elérhetőek, illetve a gyógyítás terén tapasztalt változásoknak – fejtette ki a főtitkár.

Szív-CT-készülék
Forrás: MTI/Mohai Balázs/illusztráció

Ha tíz évvel ezelőtt azt mondja valaki, hogy éber állapotban szívbillentyűt tudunk beültetni és a beteg pár nap múlva haza is mehet, nem hisszük el. Ma már 20 szívkatéteres labor működik az országban, így lényegében az ország bármely pontjáról éjjel-nappal segítséget kaphat bárki

-tette hozzá.

A szakember kiemelte a gyógyszeres terápiák, a képalkotó eljárások, valamint a katéteres szívbillentyűbeültetés és a szívátültetések szerepét is, melyek mind hozzájárulnak a gyógyítás eredményességéhez.

Az Eurotransplanthoz való csatlakozásunk óta pedig a szívátültetésekhez sürgősségi esetekben az egész kontinensen keresik a megfelelő donort, ezért ma már évente 50 operációt végzünk

- fűzi hozzá a szakember, aki szerint azonban sok a feladat még a betegedukációban.

„Az infarktuson átesett betegek ma átlagosan négy órát várnak, míg orvoshoz fordulnak, Ausztriában ez 70 perc, pedig itt az idő nagyon sokat számít. De komoly problémát jelent a terápiahűség hiánya is. A páciensek fele egy év után abbahagyja olyan létfontosságú gyógyszerek, mint például a statinok szedését, pedig ezzel harmadára lenne csökkenthető az újabb infarktus esélye” – figyelmeztet a főtitkár.

Nem szeretnek orvoshoz járni a magyarok

Negyvenezer magyar állampolgárból 37,5 százalék nem járt öt éven belül a háziorvosánál és semmilyen szűrővizsgálaton sem, holott körülbelül hétezer korai haláleset lenne elkerülhető a hatékony háziorvosi működéssel – tudtta a Magyar Kardiológusok Társasága április 24-én.

 

szívátültetés túlélési arány egészségtudatosság szívkatéter szívgyógyászat kardiológia
Kapcsolódó cikkek