Cégvilág

Amitől megnyílnak a mennyország kapui

Jó ritmusérzékkel lép a szeszesitalok piacára Bob Dylan: az amerikai énekes-költő Heaven’s Door whiskykollekciója egy dinamikusan növekvő piacon keresi a helyét.

Saját whiskykollekcióval jelentkezik Bob Dylan. A Grammy-díjas zenész, Nobel-díjas dalszerző háromféle whiskyje május közepétől lesz kapható – olvasható a The New York Times tudósításában. Az énekes Knockin’on Heaven’s Door című slágerére utalva Heaven’s Door márkanév alatt megjelenő italok közül az egyik egy hétéves Tennessee straight bourbon whisky, a második olyan, amelyet két hordóban érleltek (double barrel), a harmadik pedig egy straight rozswhisky, amelyet Franciaországban, a Vogézekben nőtt tölgyfákból készült hordókban érlelnek.

A tizenháromszoros Grammy-díjas, valamint Oscar- és Golden Globe-díjat is birtokló énekes nem ma kezdte kirándulását az italok világába: Dylan még 2015-ben „bootleg whisky” néven jegyeztetett be védjegyet (eredetileg a bootleg whisky otthon, illegálisan készített italt jelent). Az új brand felkeltette Marc Bushala, egy alkoholos italokkal foglalkozó üzletember érdeklődését. Saját bourbon whisky márkája, az Angel’s Envy épp akkor kelt el 150 millió dollárért.

A Heaven's Door kollekció részei egy Tennesse, egy double barrel és egy rozswhisky
Forrás: The Straits Times

Az üzletember látott fantáziát Dylan whiskyjében, ám úgy vélte, a bootleg elnevezés nem méltó egy olyan italhoz, amely akár felső kategóriás is lehetne. Így hát megkereste Dylant, aki nyitott volt az együttműködésre, ennek eredményeképpen pedig hamarosan az üzletek polcaira kerül a Heaven’s Door whiskykollekció.

A cikkből kiderül: míg sok híresség csak a nevét adja egy-egy ilyen üzlethez, Bob Dylan teljes értékű partner a Heaven’s Door vállalkozásban. A zenész különösen arra fordított nagy figyelmet, hogy milyen ízűnek kell lennie az italnak. A Dylan-féle whiskyk már előrendelhetők a márka honlapján. A double barrel és a Tennessee whisky ára 60 dollár palackonként, míg a rozswhiskyt 90 dollárért árulják.

A zenész jó ritmusérzékkel lép a piacra, az amerikai whiskyk eladása az utóbbi öt évben ugyanis 52 százalékkal nőtt, 2017-ben 3,4 milliárd dollár értékben forgalmazták őket.

A hírességek közül Jay-Z rapper az Armand de Brignac pezsgőmárka tulajdonosa, George Clooney pedig tequilát dobott a piacra Casamigos néven Cindy Crawford üzletember férjével, a márkát aztán egymilliárd dollárért adta el.

A hírességek nevével fémjelzett italok ára jellemzően a közelében sincs a világ legdrágább whiskyjei értékének. A Liquorista portál top hármas listáján a harmadik helyezett egy 1926-os Macallan whisky, amelyet 60 évvel később, 1986-ban palacoztak, és a 40 üveg a legtisztább nedű, csodálatos, érett színnel. Egyetlen üvegért egy dél-korei üzletember 75 ezer dollárt (19,6 millió forint) fizetett.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

(Amitől megnyílnak a mennyország kapui – Saját italkollekcióval áll elő Bob Dylan)

Bob Dylan whisky Heaven's Door
Kapcsolódó cikkek