Cégvilág

Csökkenhet az olajkereslet

Lefelé módosította korábbi keresleti előrejelzését az IEA, mert az emelkedő olajár csökkentheti a fogyasztást.

Mérséklődhet idén a globális olajigény növekedése az emelkedő olajár miatt – közölte tegnap a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). A párizsi szervezet szerint az elmúlt években a legtöbb nagy gazdaságban megszüntették a végfogyasztókat megillető üzemanyag-kedvezményeket. Az elmúlt időszak olajralija, a 70 dollár fölötti WTI és a lassan 80 dollár közelében járó Brent visszavetheti a fogyasztást ezekben a gazdaságokban. Az IEA példának Indiát hozta, ahol a kormányzat drasztikusan csökkentette a lakossági üzemanyag-támogatási kiadásokat.

Az IEA szerint az OPEC kitermelése napi 1,8 millió hordóval nő az idén
Forrás: AFP

Épp ezért az IEA visszavágta az idei évre vonatkozó keresleti előrejelzését. A szervezet szerint a globális igény a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) által kitermelt olajra nem napi 1,5, hanem csak napi 1,4 millió hordóval nőhet az idén, átlagosan napi 32,25 millió hordó lehet. Áprilisban az OPEC kitermelése csak napi 32,12 millió hordó volt, ez viszont 1,8 millió hordóval nő az idén az IEA szerint.

Ugyan adatokat nem közölt a szervezet, de állította: a világ legfontosabb kitermelőinél a készletek az ötéves átlag alatt vannak 1 millió hordóval, pedig a kiter­me­léscsökkentési megállapodás célja az ötéves átlag elérése volt.

Tavaly év eleje óta több mint 30 százalékot emelkedett az olaj árfolyama, csak idén majdnem 18 százalékot, ami egyrészt a kitermeléscsökkentési megállapodás, másrészt az egyes államok belső problémái miatti exportvisszaesés következménye. Tavaly a líbiai és a nigériai olajipar akadozott a polgárháborús körülmények hatásárat idén a venezuelai és az argentin államcsődközeli helyzet miatt esett vissza súlyosan a kivitel. A mexikói kitermelés természetes okok miatt éves bázison 8 százalékkal esett vissza áprilisra, ez a legnagyobb zuhanás a nem OPEC-tagok között az idén.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

OPEC olaj IEA
Kapcsolódó cikkek