Cégvilág

Irodapiaci boom mellékhatásokkal

Egyre több irodaház építése csúszik, az első negyedévben hat projektből csak kettő készült el a tervezett időre. A kötbérrel fenyegetett kivitelezők már egymás embereire licitálva igyekeznek munkásokat szerezni.

Jóformán embervadászat kezdődött az építőiparban, ahol sok a munka, de kevés a munkáskéz, miközben a tervezett határidőn túllépő kivitelezőket jelentős kötbér fenyegeti. Ez elől, akár a profit számottevő részét munkabérre költve is, igyekeznek menekülni – nem mindig sikerrel.

Az év első három hónapjában 73 ezer helyett mindössze 18 ezer négyzetméternyi iroda készült el Budapesten, ahol a várt hat helyett két épületet sikerült a tervezett határidőre befejezniük a kivitelezőknek.

Mint Steinfeld Tamás, a Colliers International piackutatási igazgatója a Világgazdaságnak elmondta: az esztendő hátralévő részére az eddig elkészült 18 ezer négyzetméterhez képest még 244 ezer négyzetmétert terveznek átadni a fejlesztők. Ez összességében több, mint az elmúlt két évben megépült teljes mennyiség. Sőt, az elmúlt öt évben átadott 325 ezer négyzetméternyi irodával szemben idén és jövőre, vagyis alig két év alatt 460 ezer négyzetméternek kellene piacra kerülnie.

Kérdés, hogy ki fogja ezt megépíteni, hiszen most a lakóprojektek is elszívják a kapacitásokat, a kedvezményes áfakulcs pedig 2019 végéig él.

Így ha a fejlesztők a kedvezményes áfakörben akarják tartani a projektet, addig be kell fejezniük a kivitelezést, különben 5 helyett már 27 százalék áfa terheli majd a lakások árát.

Ráadásul a megépíteni tervezett új irodák területének több mint 50 százaléka előbérlettel le van kötve, méghozzá sok esetben úgy, hogy késedelmes átadás esetén gyakran kötbér illeti meg a bérlőt. Nagy nyomás nehezedik most a fejlesztőkre, és nagy a generálkivitelezőkre is – jellemzi a helyzetet a Colliers társigazgatója.

A Váci Greens D épületébe kötözteti a Ford, a világ élvonalbeli autógyártója egyik európai részlegét
Forrás: VG

A nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég vezető elemzője emlékeztet rá: mindeközben az építőipari munkaerőköltség folyamatosan nő, s felhajtja az árakat az is, hogy a kivitelezők már egymástól csábítják el az embereket, egyre nagyobb fizetséget ígérve nekik annak érdekében, hogy a határidőket tartani tudják. E folyamat főként a kis és közepes cégek projektjeire lehet negatív hatással, amelyek

nem tudnak olyan nagymértékű kapacitásokat lekötni, mint a tőkeerősebb fejlesztők, s így nem áll rendelkezésükre elegendő erőforrás, hogy a projektjeiket időben befejezzék.

Az elmúlt két évben 20-30 százalékkal emelkedett a kivitelezés költsége, vagyis ennyivel kerül többe most megépíteni egy irodaházat – mondja Steinfeld Tamás, hozzátéve: a fejlesztők számára azonban pozitív fejlemény, hogy közben a hozamszintek is folyamatosan csökkentek. (Példának okáért a prime irodaszegmensben az elmúlt két év során 7,15 százalékról mára 6 százalék közelébe olvadtak.) Ám az emelkedő költségek nyomán a bérleti díjak is megemelkedtek, a Váci úton például az új projekteknél két év alatt négyzetméterenként 13-14 euróról 14-15 euróra nőttek. Abban, hogy a fejlesztési kedv töretlen, a finanszírozási költségek mérséklődésének is szerepe van, miután a bankok kevesebbért és jobb feltételekkel adnak hitelt a fejlesztőknek.

Az irodapiac mindezek eredőjeként és a változatlanul élénk kereslet nyomán még mindig kiváló befektetési terep, ahol a folyamatosan gyarapodó épületállomány árnyékában sem szökött magasra az üresedési ráta.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

 

irodapiac Colliers International ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek