Cégvilág

Júliusban lehet eredménye a MÁV jegyautomatás rekordközbeszerzésének

A nyár közepére lehet eredménye a MÁV-Start új jegykiadó automatákra kiírt közbeszerzésének. A verseny közel 500 eszköz leszállításáért zajlik, csaknem ötmilliárd forintos keretösszegben.

Folyik a közbeszerzési eljárás, az eredménye várhatóan júliusban hirdethető ki – ezt írta a Világgazdaságnak a MÁV-Start Zrt. annak a tendernek kapcsán, melyet még február végén írtak ki, és csaknem 500 új jegykiadó automata leszállítását célozza meg. A társaság hozzátette, hogy a résztvevőkről a közbeszerzési törvényben meghatározott szabályok szerint később adnak majd tájékoztatást.

Forrás: MTI/Jászai Csaba

A MÁV-Start vonatkozó felhívása 275 darab készpénz és bankkártya, illetve 100 darab kizárólag bankkártya elfogadására alkalmas jegykiadó automata beszerzéséről szól. Emellett rendelkezik az opciós lehívás lehetőségéről is, ez az előbbiből további 80 darab, utóbbiból másik 30 darab automata üzembe helyezésére vonatkozik.

Összesen tehát 375 + 110 gép megrendelése van folyamatban 4,7 milliárd forintért. Jegyautomaták beszerzése és telepítése kapcsán ekkora volumenre korábban nem volt példa itthon.

A projektet a vasúttársaság uniós forrásból, az Integrált közlekedésfejlesztési operatív program keretéből finanszírozza, amit kormányhatározatban is rögzítettek. Az ajánlatokat március végéig lehetett benyújtani. A G7.hu portál még áprilisban arról számolt be, hogy tudomásuk szerint a kiírásra három jelentkező akadt, végeredményt pedig májusban hirdethetnek. Eszerint a közbeszerzés két hónapos csúszásban van. Informális csatornákon úgy értesültünk, hogy mindezt az elhúzódó hiánypótlások magyarázhatják.

Ennek kapcsán kedden megkerestük a MÁV kommunikációs igazgatóságát. Közölték, hogy nincs szó csúszásról, ugyanakkor az ajánlatok kiértékelése időigényes folyamat, erre pedig a beadástól számítva összesen 60 + 60 napjuk van.

A MÁV-Start úgy ítéli meg, hogy 120 nap alatt tudja befejezni az elbírálást

– tették hozzá. Egy biztos: a 375 jegyautomata leszállítása, telepítése és éles üzembe helyezése a szerződés hatálybalépése után 10-12 hónappal zárulhat le. Tehát, ha minden jól megy, jövő nyáron már mindegyik új gép az utazók rendelkezésére áll majd. A fejlesztéssel olyan állomásokon is lehetővé válik a jegyhez jutás, ahol korábban ez nem volt lehetséges, de a vasútnál arra is számítanak, hogy csökkenni fog a jegypénztáraknál a sorban állás ideje.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

jegyautomata július közbeszerzés MÁV 2018
Kapcsolódó cikkek