Cégvilág

Szocsiban a világ atomipara

A most megnyílt oroszországi Atomexpón Süli János, paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter az új egységek létesítésével kapcsolatos további teendőkről tárgyalt orosz partnereivel.

Megnyílt Szocsiban a világ legnagyobb nukleáris fóruma, a tizedik Atomexpo. A rendezvénnyel egy időben a fekete-tenger parti városban tárgyalt a két új paksi blokk építésének előkészületeiről Süli János, a hazai nukleáris termelés fenntartásáért felelős tárca nélküli miniszter. Megbeszélései középpontjában a projekt további lépcsői voltak.

Az új atomerőmű létesítési engedélykérelme már a magyar félnél van, amely a dokumentumot három hónapig tartó ellenőrzés után nyújtja be az Országos Atomenergia Hivatalnak.

A két új, egyenként 1200 megawattos, orosz technológiával építendő egység hálózatra kapcsolása 2026-ban és 2027-ben várható. (Süli János Világgazdaságnak adott nyilatkozata a lap holnapi számában olvasható.)

Az Atomexpo magyar küldöttségét a Paks II. projektért felelős Aszódi Attila államtitkár vezeti, aki hétfőn és kedden is részt vesz, illetve előad kerekasztal beszélgetéseken, ahogyan Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója, valamint Elter József, a Paksi Atomerőmű műszaki igazgatója is.

Süli János, a Paksi Atomerőmû két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter
Forrás: MTI / Kiss Dániel

Az Atomexpót Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomholding elnök-vezérigazgatója, Jukia Amano, A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója, Jacques Regaldo, a WANO elnöke, és Agneta Rising, a WNA főigazgatója nyitotta meg.

A kongresszus és kiállítás nemzetközi súlyát és méretét jelzi, hogy azon a világ 60 országából körülbelül 600 vállalat mintegy háromezer képviselője vesz részt.

A több mint 20 kerekasztal beszélgetésen és szekcióüléseken bő 200 szakértő szerepel. Az előadások egy része az atomipari együttműködésekre, ezen belül is a nemzetközi partnerségekre összpontosít. Bemutatják az atomipari legújabb fejlesztéseit, eredményeit a kutatás, a képzés, az infrastruktúra és a biztonsági megoldások szegmensében.

Mostanra időztették az új megállapodások, szándéknyilatkozatok aláírásának sorát is.

atomexpó országos atomenergia hivatal Süli János paksi bővítés
Kapcsolódó cikkek