Cégvilág

Két éve várt forráshoz juthatnak a Pest megyei cégek

Zöld utat kaptak a projektgazdák a háromszorosan túligényelt felhíváson.

A 2014–2020-as uniós ciklus slágerpályázatainak egyike a Versenyképes Közép-Magyarország operatív programon (Vekop) belül a prototípus-, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés (Vekop-2.1.7), az érintett Pest megyei cégek pedig több mint kétéves várakozás után kaptak zöld utat a 10,35 milliárd forintos felhíváson. A feltételeknek megfelelő projektek legalább 10, legfeljebb 80 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülnek, melynek akár a 75 százalékát előleg formájában felvehetik.

Azok is a startvonalra állhattak, akik még nem rendelkeznek egy lezárt, teljes üzleti évvel, esetükben azonban 50 millió forint az elnyerhető forrás felső határa, ennek pedig maximum a 40 százaléka lehet előleg. A támogatási kérelmet benyújtó szervezetek vállalták, hogy projektjük új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák, továbbá ezek prototípusainak kifejlesztését eredményezi a vállalati szférában.

A prototípus-pályázat régóta várt eredményhirdetésén a központi régió 149 vállalkozásának ítéltek oda 7,7 milliárd forintot
Fotó: Földi D. Attila

Több mint háromszoros túligénylést hozott a pályázat a Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszer (FAIR) adatai szerint, 659-en nyújtottak be támogatási igényt együttesen 33,7 milliárd forint értékben. Közülük a FAIR szerint 149 központi régióbeli projektgazda részesült pozitív elbírálásban, összesen 7,7 milliárd forintot ítélt meg számukra az irányító hatóság.

Tényleges kifizetésnek azonban egyelőre csak húszan örülhetnek, alig több, mint 755 millió forint landolt eddig a bankszámláikon. Az évtized végéig tartó hétéves ciklusban Magyarországon mintegy 1200 milliárd forint használható fel kutatás-fejlesztésre és innovációra (KFI), ebből hozzávetőleg 700 milliárd uniós, 500 pedig állami forrás. A legutóbbi összesítés szerint fele-fele arányban osztoznak az innovatív vállalatok és kutatóintézetek a teljes keretből eddig odaítélt 750 milliárd forinton, ebből több mint 400 milliárd vidéken hasznosul.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

pályázatok VEKOP
Kapcsolódó cikkek