Cégvilág

Kevesebb cég produkál nagyobb árbevételt

Több mint négyszáz magyarországi bútorkészítő vállalkozás tűnt el a hazai cégvilágból 2012 óta – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

A 2012-ben működő 2845 magyarországi bútorgyártó vállalkozásból 2017-re már csak 2429 működött. Ezzel párhuzamosan az ágazatban dolgozók létszáma 18 328 főről 17 739 főre csökkent – derül ki az Opten ágazati elemzéséből. A piaci szereplők által elért összárbevétel a vizsgált időszak első évében, vagyis 2012-ben 173 milliárd forint volt, ez évről évre növekedett a 2015-ös csúcsig, amikor meghaladta a 225 milliárd forintot. Ám a folyamat 2016-ban már lényegében stagnált, miután az összeg 224,7 milliárd forintra csökkent.

A gazdaságfejlesztési pályázatok nyomán jelentős beruházásokat valósíthattak meg a cégek
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az Opten cégfluktuációs indexe, amely a törölt és az alapított cégek számát viszonyítja, a vizsgált időszak elején rendben működők kapcsán azt mutatja, hogy a hazai bútoripar szereplői stabilabbak az országos átlaghoz képest. Az új cégek és a megszűnő, illetve a szektorból kilépő cégek aránya is kisebb a működő vállalkozások számához mérten, mint a hazai cégstruktúra egészében.

A magyarországi bútorgyártók részesedése az uniós forrásokból jelentősnek mondható. 2013 és 2017 között több mint 9,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el a szektorban működő vállalkozások a beruházásaik megvalósítására.

A kedvező eredmény nem meglepő annak ismeretében, hogy az elmúlt évek gazdaságfejlesztési pályázatainak java részében a gyártással foglakozó cégek voltak favorizálva.

A kedvezményezettek döntő többsége azonban a kis- és közepes vállalati szektorból került ki, mivel a nagyvállalatok e pályázati felhívásokból jellemzően ki voltak zárva. A fejlesztésekkel lehet összefüggésben az ágazatban tapasztalt létszámcsökkenés is, hisz a nagyobb árbevételt a cégek közel ezer fővel kevesebb dolgozó foglalkoztatása mellett érték el 2016-ban. A pályázati források jelentős részét a cégek gépesítésbe és telephelyfejlesztésbe invesztálták, ami javítja a versenyképességüket, bár az iparág minél teljesebb automatizálása mellett sem tűnik el a kézi munkafolyamatokban is jártas faipari szakemberek iránti kereslet.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Opten bútorgyártás
Kapcsolódó cikkek