Cégvilág

Megtáltosodott a Peugeot

Carlos Tavares, a Peugeot vezérigazgatója tovább növelte nimbuszát, hiszen a cégcsoport nyeresége 29 százalékot vert az elemzői konszenzusra. Ráadásul sikerült neki, ami a General Motorsnak soha: nyereségessé tette az Opelt.

A Peugeot adózott nyeresége az első fél évben 1,48 milliárd euróra nőtt az elemzők által várt 1,15 milliárddal szemben – közölte a francia autógyártó. A vállalat bevételei 38,4 milliárd euróra ugrottak, ez 40 százalékos növekedés a tavalyi első fél évhez képest, amivel enyhén túlteljesítették a piaci várakozásokat.

A Peugeot számai most először tartalmazzák az egy éve a General Motorstól megvásárolt Opel és Vauxhall márkák adatait is. Nagyrészt ennek köszönhető, hogy a konszern 2,18 millió autót értékesített idén június 30-ig a tavalyi 1,58 millió után.

A Peugeot megerősítette éves előrejelzését, kulcspiacai közül Európában stabil értékesítést vár, míg Európán kívüli piacain gyors növekedésre számít. A Peugeot-részvények a hírre 12 százalékos erősödéssel 22,9 eurón nyitottak a párizsi Euronexten.

Fotó: AFP

A jelentés legnagyobb meglepetése azonban az, hogy Carlos Tavares, a Peugeot vezérigazgatója a húsz éve veszteséges Opel-Vauxhallt azonnal nyereségessé tette. Az 1,3 milliárd euróért megszerzett vállalatcsoport az első fél évben 502 millió euró profitot termelt. Tavares elfogadtatta a szakszervezettel, hogy

a 20 ezer munkahelyből 3700-at leépítenek, ezenkívül kőkeményen visszavágta a költségeket, a nyomtatóktól a céges telefonokig.

A fejlesztési kiadásokat pedig azzal csökkentette, hogy az új Opel modelleket Peugeot- és Citroen-platformokra építették. Az új ferde hátú Corsa esetében például a megtakarítás 20 és 50 százalék között alakul. „Ilyen gyors fordulatot még soha életemben nem láttam az autóiparban” – nyilatkozta elképedve Jose Asumendi, a JP Morgan autópiaci elemzője.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

 

autó Peugeot
Kapcsolódó cikkek