Cégvilág

Japán motorgyártók is trükközhettek

Új járművek szabálytalanul végzett fogyasztási- és emissziósérték-tesztelésén kapta rajta a Suzuki és Mazda autógyárakat, valamint a Yamaha motorkerékpár gyárat a japán közlekedési minisztérium.

A Suzuki Motor Corp., a Mazda Motor Corp. és a Yamaha Motor Co. a minisztérium megállapítása szerint 2012 óta összesen 6400 járművön végzett el szabálytalan fogyasztásiérték-vizsgálatot.

A közlekedési minisztérium a múlt hónapban kötelezett 23 járműgyártó céget a minőségellenőrzési eljárások felülvizsgálatára azt követően, hogy a Nissan Motor Co. és a Subaru Corp. autógyárak beismerték, hogy valótlan üzemanyag fogyasztási és emissziós adatokat adtak meg egyes gyártmányaiknál.

A minisztérium megállapította, hogy a Suzuki, a Mazda és a Yamaha egyes esetekben úgy adott meg emissziós és fogyasztási adatokat, hogy bizonyos mérési paraméterek, például a sebesség nem voltak a tesztelési követelmények szerint beállítva.

Valótlan adatokat nem adtunk meg ugyan, de ezzel együtt is súlyos problémát jelent, hogy a járművek ilyen nagy számánál végeztük el helytelenül a méréseket. Nagyon komolyan vesszük a történteket

– mondta Szuzuki Tosihiró (Toshihiro Suzuki) a Suzuki Motor elnöke Tokióban sajtókonferencián, hozzátéve, hogy személyesen fogja irányítani a hasonló esetek megelőzésére szolgáló intézkedések kidolgozását. Elmondta: az alkalmazottak hiányos képzése és a munkahelyi vezetők személyes ellenőrzéseinek az elmaradása vezetett a szabálytalan mérésekhez.

Szuzuki Tosihiro, a Suzuki Motor elnöke beszél a cég szabálytalan gyári tesztelései kapcsán tartott sajtótájékoztatón Tokióban
Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon

A Yamaha Motor vezérigazgató-alelnöke Vatanabe Kacuaki (Katsuaki Watanabe) közölte, hogy a cég vezetésének és a minőségellenőrzési osztályának nem volt tudomása arról, hogy a fogyasztási tesztek mérési eredményei olyan mértékben szóródnak, ami már a tesztek megismétlését követelte volna meg.

Nem voltunk a tudatában annak, hogy bármit is rosszul csináltunk volna

– jelentette ki Tokióban tartott sajtótájékoztatón, bocsánatot kérve a törvény által megkövetelt mérési eljárás alkalmazásának az elmulasztásáért.

A Suzuki, a Mazda és a Yamaha bejelentették, hogy megelőző intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy a mérési hiányosságok ne ismétlődhessenek meg többé.

Új készülékek beszerzésével akadályozzák meg például, hogy a mérést végző személyzet változtatni tudjon a paramétereken. A minisztérium pedig bejelentette, hogy a mérési eredmények archiválására és az adatok módosítását kizáró intézkedések meghozatalára kötelezi majd a járműgyártó vállalatokat.

A három járműgyártó cég részvénye gyengült csütörtökön a tokiói tőzsdén a bejelentést követően: a Suzuki hat százalékkal, a Yamaha négy és fél százalékkal, a Mazda közel másfél százalékkal esett.

yamaha autógyártó Suzuki Mazda emisszió fogyasztásiérték-vizsgálat
Kapcsolódó cikkek