Cégvilág

Kisegítették a vámok az Alcoát

Eseménydús éve volt az Alcoának, végül a vártnál jobb eredménnyel rukkolt ki.

Az Egyesült Államok legnagyobb alumíniumgyártó vállalata, az Alcoa 43 millió dolláros nyereséget ért el a negyedik negyedévben, az egy részvényre eső profitja (EPS) pedig 23 cent lett – közölte friss gyorsjelentésében a társaság, amely a tavalyi utolsó negyedévet még 196 millió dollár veszteséggel zárta. Az egyszeri tételek kiszűrése után az alumíniumgyártó háromhavi nyeresége 125 millió dollárra, EPS-e pedig 66 centre csökkent az egy évvel korábbi 196 millióról, illetve 1,04 dollárról.

Az Alcoa forgalma 3,3 milliárd dollárra nőtt a bázisidőszakban elért 3,2 milliárd dollárról.

A FactSet elemzői konszenzusa 50 centes EPS-t és 3,3 milliárd dolláros bevételt várt a cégnél. Idén sem számít a vállalat kiugró forgalombővülésre, hiszen – főként a kínai gazdaság lassulása miatt – Roy Harvey vezérigazgató szerint az alumínium iránti globális kereslet mindössze 3-4 százalékkal növekedhet, ami 2009 óta nem tapasztalt mélypont.

Az amerikai alumíniumgyártó 43 millió dolláros profittal zárta a negyedévet
Fotó: Mario Laporta/AFP

Az Alcoát Donald Trump amerikai elnök alumíniumimportra kivetett védővámja és az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezmény felmondása is érintette a negyedév során: egyrészt védettséget élvezett a konkurenciától, másrészt viszont saját kanadai kohójából sem tudta vámmentesen hazaszállítani a termékeit. November végén, amikor létrejött Kanadával és Mexikóval az új szabadkereskedelmi megállapodás, ebben a relációban újra vámmentessé vált az alumínium kereskedelme.

Továbbra is 10 százalékos védővám segíti az Alcoát az Észak-Amerikán kívüli konkurencia, azaz például a Ruszal vagy a kínai gyártók exportjával szemben.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

 

alumíniumgyártó Egyesült Államok Alcoa
Kapcsolódó cikkek