Cégvilág

Gyorsabban hasznosulnak az uniós források

Az idén az elmúlt években tapasztaltnál hamarabb valósulhatnak meg az uniós projektekbe foglalt beruházások, fejlesztések, már a cégek is érzik, hogy lerövidült az adminisztrációs várakozás.

F elgyorsult az európai uniós pályázati rendszer működése, a 2014–2020-as felhívások kapcsán a változásbejelentőket és a szerződésmódosításokat az utóbbi időben jóval gyorsabban kezelik, mint korábban – értesült több pályázó kis- és középvállalkozástól a Világgazdaság. A gyorsaságnak azért van nagy jelentősége, mert így az egyes projektekben szereplő beruházások, fejlesztések is hamarabb valósulhatnak meg, végső soron pedig a források is hamarabb hasznosulnak.

A cégek szerint az elmúlt években szinte már hozzászokott a versenyszféra, hogy több hét, de akár egy-két hónap is lehet egy-egy módosítás átfutási ideje.

Viszont az idén a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) egyre jellemzőbb, hogy egy-két héten, sőt akár napokon belül megérkezik a módosítási igények jóváhagyása. Ez nagy eredmény, pedig – úgy tudjuk – változatlanul kapacitáshiány van a fejlesztéspolitikai intézményrendszerben.

Fotó: Mészáros János

Az adminisztrációs időveszteség minimalizálása azért kulcsfontosságú, mert eszközbeszerzés esetén hat-nyolc, de akár tíz hónapig is tarthat a projektben szereplő munkagép vagy gépsor szállítása, nem is beszélve a legalább három-hat hónapos közbeszerzési eljárás időtartamáról. Egy eszközbeszerzési pályázat mintegy másfél éven belül juthat el a megvalósításig, de ha a projekt építési beruházást is tartalmaz, inkább a két év időtartam a realitás. A kkv-s projektgazdák szemszögéből számottevő könnyítés a közbeszerzési értékhatárok megváltoztatása:

jelentősen megnőtt a mozgásterük azáltal, hogy a korábbi, egységesen 40 millió forint támogatás helyett az árubeszerzésnél 68, az építési beruházásoknál pedig 300 millió lett az új limit.

Az építést is tartalmazó pályázatoknál 50 százalékos támogatási intenzitás esetén 600 millió forint a tendermentes plafonérték, amire megfelelő kárpótlásként lehet tekinteni a súlyos munkaerőhiány és az elszabadult építőanyagárak miatt is problémás kivitelezés mellett.

A teljes cikk a keddi Világgazdaságban olvasható

pályázatok Európai Unió kkv
Kapcsolódó cikkek