Cégvilág

Az idei átlagár a jelenlegi szint alatt lehet

Az elemzők nem számítanak további számottevő drágulásra idén a kőolajpiacon.

Tovább folytatódott a kőolaj drágulása, az elmúlt héten a Brent 2,6, a WTI 5,4 százalékkal drágult. Idén már 29, illetve 38 százalékos ralin van túl a két legfontosabb olajtípus. A hét elején az amerikai Energiainformációs Hivatal (EIA) havi jelentése okozott meglepetést. Januárban napi átlagban 90 ezer hordóval csökkent a palaolaj-kitermelés az előző hónaphoz viszonyítva az Egyesült Államokban. A tavaly decemberi havi alapú növekedés mindössze 35 ezer hordó volt. Mindehhez hozzájárult, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) kitermelése márciusban négyéves mélypontra csökkent: 295 ezer hordóval 30,39 millió hordóra. Szaúd-Arábia a vártnál jobban, napi 220 ezer hordóval 9,82 millió hordóra mérsékelte termelését.

Az OPEC-csökkenéshez a kétségbeejtő venezuelai helyzet is hozzájárult. Napi átlagban 180 ezer hordóval 890 ezer hordóra csökkent a termelés. Ezt nagyrészt az okozhatta, hogy az áramtermelés kimaradása miatt leállt az ország legnagyobb kikötője, és egyszerűen nem tudtak exportálni. A kilátások nem túl biztatók a dél-amerikai országban. Ezt részben ellensúlyozta a napi 90 ezer hordóval nagyobb nigériai termelés, ahol a Total egy új mezőről, az Engináról szállít a piacra. Ezt segíti, hogy a helyi lázadókkal is kiegyezett néhány éve a kormányzat. Irak is egyre több olajat exportál, nem vesz részt a korlátozásban

– mondta Pletser Tamás, az Erste elemzője. A kedvező márciusi kínai beszerzésimenedzser-index is támogatja az olaj drágulását, de ez előző hónapok gyenge adatai után bizonytalan, hogy ez a hatás tartós lesz-e.

Fotó: AFP

Nagy hatással lehet a közeljövő olajpiacára, hogy májusban megszűnik a nyolc országra vonatkozó, iráni szankciók alóli mentesség. Ennek következtében, napi egymillió hordós kínálat tűnhet el, ami nagyon gyorsan hordónként 80 dollárig is emelheti a Brent árát a jelenlegi 69 dolláros szintről. Ez persze nem áll Donald Trump amerikai elnök érdekében, hiszen már figyel a jövő évi elnökválasztásra

– tette hozzá Pletser Tamás. Az Egyesült Államokban amúgy is a palaolaj-termelés lendületesebb bővülésére számítottak, de ezt valószínűleg nem tudják teljesíteni. A fúróberendezések számának bővülési üteme is lassul. „Idén éves átlagban 65 dolláros átlagárra számít a piac, drasztikus elmozdulások várhatók. A palaolajról és az OPEC-ről szóló hírek mellett a világgazdasági növekedés és a geopolitikai feszültségek gyakorolhatnak érdemi hatást a kurzusra” – húzta alá az elemző.

A teljes cikk a csütörtöki Világgazdaságban olvasható

átlagár kőolaj
Kapcsolódó cikkek