Cégvilág

Felpöröghetnek a kkv-beruházások jövőre

A fejlesztési adókedvezmény alsó határának csökkentése és az adóelőleg eltörlése a kisvállalatoknál és a nagy cégeknél is serkentheti a beruházásokat.

Tegnap óta a vállalatoknak nincs adóelőleg-feltöltési kötelezettségük, és a fejlesztési adókedvezmény határa is csökkent – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. Mintegy 40 ezer vállalkozásnak könnyebbség az adóelőleg-feltöltés eltörlése, amely lehetővé teszi, hogy a cégek öt hónappal tovább gazdálkodhassanak 170 milliárd forinttal, amelyet ezentúl de­cember 20. helyett májusban, az adóbevallásuk elkészítésével egy időben kell befizetniük. A beruházási kedvezmény értékhatárának mérséklése mintegy hétezer vállalkozást érinthet első körben, azonban a korlát további csökkentése a következő években bővítheti a jogosultak körét. Varga Mihály hozzáfűzte:

a kisvállalati adókulcs 13-ról 12 százalékra csökkentése 2020. január 1-jén lép életbe,

ez több mint 40 ezer magyar vállalkozást érint, és további 5 milliárd forintot hagy a cégeknél.

Fotó: Shutterstock

Eddig jelentős korlát volt a fejlesztési adókedvezmény 500 millió forintos alsó határa, a változtatással felpöröghetnek a kkv-szektor beruházásai

– mondta a Világgazdaságnak Hegedüs Sándor, a BDO Magyarország adóigazgatója a Gazdaságvédelmi akcióterv (GVA) vállalkozókat érintő intézkedéseiről.

A kedvezményt lépcsőzetesen 50, illetve 100 millió forintra mérséklik a kis- és középvállalkozásoknál, azonban a feltételek között meg fog jelenni a létszámfenntartási kötelezettség.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint hasznos lépés a korlát csökkentése, mivel számos vállalat a határ miatt nem élhetett a kedvezménnyel. Számos adatra lesz szükség azonban a kedvezmény bejelentéséhez, ami nagy kapacitást igényel, így a kisebb vállalatokat elrettentheti a könnyítés igénybevételétől – tette hozzá.

A teljes cikk a csütörtöki Világgazdaság számában olvasható

a jövő vállalata gazdaságvédelmi akcióterv Varga Mihály kkv
Kapcsolódó cikkek