Harminc év alatt 70 százalékkal nőtt a globális alkoholfogyasztás a The Lancet című orvostudományi folyóiratban megjelent nemzetközi tanulmány szerint. Mint a 189 ország adatait tartalmazó kutatásból kiderül, 2017-ben az észak-afrikai országokban és a Közel-Keleten ittak a legkevesebbet, míg Kelet-Közép-Európában a legtöbbet. Magyarországon 1990-ben kiemelkedően sok, 17,2 liter tiszta alkoholnak megfelelő szeszes ital fogyott átlagosan, ez 2010-ben 12,1 literre, majd 2017-ben 11,2 literre csökkent. Az utóbbi már megfelel az európai átlagnak,
a kontinens legalacsonyabb mutatóját, 7,5 litert Olaszországban mérték, a legmagasabb, 15 literes fogyasztási értéket pedig Litvániában.
A látványos mérséklődés ellenére Magyarországon továbbra is meghatározó egészségügyi kérdés az alkoholfogyasztás féken tartása, a szeszesital-gyártás ugyanakkor gazdasági értelemben fajsúlyos szegmens. A Világgazdaság érdeklődésére az Opten Kft. által közölt adatokból kiderült, hogy tavaly kereken 400 magyarországi vállalkozás gyártott desztillált szeszes italt, együttesen 1745 dolgozót foglalkoztattak. A 2017-es adatokkal összevetve kilenccel kevesebb cég adott munkát 14-gyel több embernek, tehát a piac minimális koncentrálódása ágazati szinten nem járt álláshelyek eltűnésével.
Sokan rögtön a pálinkafőzdékre szűkítik a kört, de ebbe a kategóriába a pálinka mellett beletartozik lényegében minden emberi fogyasztásra alkalmas szeszes ital: például
A piaci szereplők együttesen 57,65 milliárd forintos árbevételt értek el az elmúlt évben, összesített adózott eredményük pedig 3,87 milliárd forintos nyereségről tanúskodik. Összehasonlításképp: 2017-ben a 41,38 milliárd forintos forgalom 1,65 milliárdos profittal párosult az iparágban, tehát az értékesítés csaknem 40 százalékkal kúszott fel, miközben az eredmény közel két és félszeresére ugrott.
A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható