Cégvilág

A nagy szeszgyáraknál landol a profit

Nemzetközi összevetésben már nem kirívóan magas a hazai egy főre jutó alkoholfogyasztás, a szeszesital-gyártó vállalatok árbevétele és nyeresége mégis markánsan nő.

Harminc év alatt 70 százalékkal nőtt a globális alkoholfogyasztás a The Lancet című orvostudományi folyóiratban megjelent nemzetközi tanulmány szerint. Mint a 189 ország adatait tartalmazó kutatásból kiderül, 2017-ben az észak-afrikai országokban és a Közel-Keleten ittak a legkevesebbet, míg Kelet-Közép-Európában a legtöbbet. Magyarországon 1990-ben kiemelkedően sok, 17,2 liter tiszta alkoholnak megfelelő szeszes ital fogyott átlagosan, ez 2010-ben 12,1 literre, majd 2017-ben 11,2 literre csökkent. Az utóbbi már megfelel az európai átlagnak, a kontinens legalacsonyabb mutatóját, 7,5 litert Olaszországban mérték, a legmagasabb, 15 literes fogyasztási értéket pedig Litvániában.

A látványos mérséklődés ellenére Magyarországon továbbra is meghatározó egészségügyi kérdés az alkoholfogyasztás féken tartása, a szeszesital-gyártás ugyanakkor gazdasági értelemben fajsúlyos szegmens. A Világgazdaság érdeklődésére az Opten Kft. által közölt adatokból kiderült, hogy tavaly kereken 400 magyarországi vállalkozás gyártott desztillált szeszes italt, együttesen 1745 dolgozót foglalkoztattak. A 2017-es adatokkal összevetve kilenccel kevesebb cég adott munkát 14-gyel több embernek, tehát a piac minimális koncentrálódása ágazati szinten nem járt álláshelyek eltűnésével. Sokan rögtön a pálinkafőzdékre szűkítik a kört, de ebbe a kategóriába a pálinka mellett beletartozik lényegében minden emberi fogyasztásra alkalmas szeszes ital: például a vodka, a whisky, a rum, a gin, a konyak és a likőrök.

A piaci szereplők együttesen 57,65 milliárd forintos árbevételt értek el az elmúlt évben, összesített adózott eredményük pedig 3,87 milliárd forintos nyereségről tanúskodik. Összehasonlításképp: 2017-ben a 41,38 milliárd forintos forgalom 1,65 milliárdos profittal párosult az iparágban, tehát az értékesítés csaknem 40 százalékkal kúszott fel, miközben az eredmény közel két és félszeresére ugrott. Mint a számokból látható, a hazai szeszesital-gyártók számottevő hasznot húznak abból, hogy a makrogazdasági környezet kedvező alakulása révén a bővülésével együtt növekszik a lakossági reáljövedelem és ezzel párhuzamosan a háztartási fogyasztási kiadások. A céginformációs szolgáltató által lapunkkal megosztott, árbevételi sávokra bontott adatokból az is megállapítható, hogy a szeszesital-gyártók piacát is néhány technológiai fejlettségben és termelési volumenben élen járó óriás határozza meg, akárcsak a sorozatunk korábbi részében bemutatott borászatoknál, de közel sem olyan látványos mértékben, mint a sörüzemeknél.

A 400 desztillált szeszes italt gyártó cég közül tavaly 59 vállalkozás nem adott le pénzügyi beszámolót, az ebbéli kötelezettségüknek eleget nem tevők aránya 2017-hez képest 10,7-ről 14,7 százalékra ugrott. Ezek a cégek minimális adatközlésükkel pusztán a foglalkoztatási mutatókhoz járultak hozzá, árbevételüket, eredményüket viszont értelemszerűen az Opten adatbázisa sem tartalmazza. A működő szeszesital-gyártók 77,2 százaléka, 309 vállalkozás 100 millió forint alatti árbevételt ért el a múlt évben, de mivel nagy valószínűség szerint a beszámolóval adósokat is mind idevehetjük, közelebb lehet az igazsághoz az így számolt 92 százalékos arány.

Ezek után nem meglepő, hogy csak 23 piaci szereplőt találunk a tavaly legalább 100 millió, legfeljebb 1 milliárd forint forgalmat elérők táborában, fölötte pedig mindössze kilencen vannak. Mégis a kevés nagy visz sokat: hiába egy számjegyű a milliárdos forgalmú cégek köre, az 57,65 milliárd forintos ágazati összbevételből az övék 45,79 milliárd, és a 3,87 milliárdos profitból is 3,25 az elit kasszáját hizlalja. A legkisebb szereplőkre 3,9, a valamivel nagyobbakra 7,9 milliárd forintos bevétel jut, a nyereségük viszont már csak 30, illetve 586 millió forint. Bár az előbbi adatnál hiába helyettesíthető be több száz kisvállalkozás együttes eredménye egyetlen luxusautó árával, mégis előrelépés ahhoz képest, hogy az Opten adatai szerint 2017-ben még több mint 450 milliós veszteséget halmoztak fel együttesen.

eredmény ágazat Opten Palinka szeszesital alkoholfogyasztás 2018
Ezek is érdekelhetik