Cégvilág

Még sosem volt ennyi női vezető a legnagyobb brit vállalatoknál

2010-ben még kevesebb mint 10 százalék volt a női igazgatók aránya a legnagyobb brit vállalkozások igazgatóságaiban, mára ez az arány elérte a 30 százalékot.

A 350 legértékesebb brit cég (FTSE 350) igazgatóságaiban a nők aránya először érte el a 30 százalékot – írja a Financial Times a 30% Club nevű kampánycsoportra hivatkozva. 2010-ben ugyanez az arány még mindössze 9,5 százalék volt.

Ann Cairns, 30% Club társelnöke közölte, hogy kitűzött céljuk elérése annak a bizonyítéka, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott a vállalatvezetői kultúra.

Ha egyszer ilyen arányban hallathatják hangjukat a nők az igazgatóságban, akkor a nők hangját meg is fogják hallani, és így az egész igazgatóság hangzása is meg fog változni

– fogalmazott Ann Cairns.

Fotó: Shutterstock

Az FT a kampánycsoport adataira hivatkozva megjegyzi, hogy

a nők még mindig alulreprezentáltak, ha a cégek legfőbb tisztségviselőit nézzük: csak 25-nek van női elnöke, és csak 13-nak van női vezérigazgatója.

Női vezetők: nem olyan rossz a helyzet, mint amilyennek látszik

Egyes felmérések szerint a női cégvezetők csak kis számban vannak jelen az üzleti életben. Ennek a VG.hu által megkérdezett szakértő szerint komoly hagyományai vannak, három női cégvezető pedig megoldást is javasolt a problémára.

 

női vezetők Nagy-Britannia cégvezetés
Kapcsolódó cikkek