Cégvilág

Elektromos fordulatra kapcsol az Audi

Folyamatosan nő a teljes termelési volumenen belül az elektromos motorok részaránya, a tendenciát egy negyvenegymilliárdos beruházással is erősíti a vállalat.

Idén elkészült a százezredik e-motor, tízszer annyi elektromos meghajtás készült, mint az elmúlt évben – közölte a Világgazdasággal az Audi Hungaria Zrt. Az elektromotorok részaránya folyamatosan nő a teljes gyártási volument figyelembe véve. Az e-transzformáció projekttel a vállalat felkészül a következő e-motor-generációk integrálására. Az Audi Hungaria már most is az e-motor-gyártás központja az Audi-konszernben, egyben a Volkswagen-konszern központi motorszállítója is. A győri leányvállalat nyolc márka 31 gyártó telephelyére szállít motorokat.

Az Audi a belső égésű motorok fejlesztését és hatékonyságnövelését sem hanyagolja el, a kereslet a korábbi évekhez hasonlóan magas. Hét sikeresmotorfelfutás valósult meg, a kétliteres TFSI motort az év nemzetközi motorjává választották. A magyar leányvállalat járműgyártásának idei teljesítménye nagyban meghaladja a 2018-as termelési szintet, ez a növekedés az új volumenterméknek, az Audi Q3 modellnek köszönhető.

Győrben öt alapmodell készül 12 különböző variánsban. A cég nyáron jelentette be, hogy

41 milliárd forintból bővíti Győrben a járműgyártási infrastruktúráját, a motorfejlesztési központját és az elektromos meghajtásokat gyártó egységét. Ehhez a 250 munkahelyet teremtő beruházáshoz az állam 6,4 milliárd forintot biztosított. A fejlesztés 2022 végére készül el.

Forrás: Audi

2019 a fenntarthatóság éve is volt az Audi Hungariánál, a cég 2020-ra karbonsemleges gyártó telephely lesz. A vállalat hőellátását már ma 70 százalékban geotermikus energiából biztosítják. Ezenfelül az E.ON-nal közös projekt eredményeként Európa legnagyobb, tetőn kialakított napelemparkja épül 12 megawattos csúcsteljesítménnyel az Audi Hungaria két logisztikai központjának 160 ezer négyzetméteres tetőfelületén.

 

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

e-motor Audi karbonsemlegesség Győr
Kapcsolódó cikkek