Cégvilág

Nehéz átlátni fél tucatnál több érdekeltséget

Hétszázezer magánszemélynek van Magyarországon bejegyzett vállalkozásban érdekeltsége, közülük 12 ezren több mint öt társaságban részesek.

Mintegy 1300 magánszemély rendelkezik közvetlen vagy közvetett tulajdonosi befolyással több mint tíz vállalkozásban, és 12 olyan cégtulajdonos van, aki több mint száz vállalkozást birtokol – derült ki a hazai cégadatbázisban végzett Opten-kutatásból. Petrics Richárd elemző elmondta, hogy magánszemélyek teljesen legálisan irányíthatnak, birtokolhatnak több céget, ugyanakkor érdekes az a jelenség, amikor egy személy öt, tíz vagy akár száz cég ügyeit intézi párhuzamosan.

Lélektani határnak az öt vállalkozás számít, átlagos cégmérettel számolva így még van esély rá, hogy a tulajdonos tudja követni a vállalkozásában zajló folyamatokat,

de ennél több vállalkozás esetén már erősen romlik az átláthatóság valószínűsége. Ugyanakkor teljesen természetes és üzletileg is indokolt lehet az a jelenség, amikor egy vállalkozás szaporodik: vagyis üzletágak leválasztásával vagy a termékek, szolgáltatások fejlődésével bővül. A gyakorlatban ez új testvér- vagy leányvállalat létrehozásával szokott járni.

Fotó: VG / Kallus György

Az elemző arra is rámutatott, hogy bárki indíthat a korábbi vállalkozásától akár teljesen független új céget is, az ilyen esetekben általában új befektetői kör bevonására szokott sor kerülni. Egy újabb vállalkozás létrehozásának nemcsak gazdasági, hanem jogi vagy adminisztratív természetű okai is lehetnek. Például ha egy új céggel könnyebb megfelelni egyes ágazatspecifikus jogszabályoknak, adminisztratív kötelezettségeknek. Mindezen túl egy-egy vállalat átalakulását okozhatják akár teljesen hétköznapi történések is: például ha örökösödés miatt egy családi vállalkozás szétválik.

A természetesnek tekinthető cégburjánzás mellett viszont továbbra is vannak problémás vállalkozásokból szőtt hálózatok, amelyek valójában az adóoptimalizálás és a felelősség alóli kibújás lehetőségét megteremtő szövevényes cégbirodalmak.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Rekordmagas volt a cégalapítások száma tavaly az építőiparban

Közel 6000 új induló céggel és folyamatosan növekedő termelési volumennel rendkívül erős évet zárt tavaly az építőipar.

 

magánszemélyek Opten tulajdonlás cégek
Kapcsolódó cikkek