Cégvilág

Újabb konfliktus kavarta fel az olajpiacot

Közel 1 százalékkal megugrott az Európában irányadó Brent kőolaj hordónkénti ára a világpiacon.

Csaknem 1 százalékkal megugrott a hét elején az Európában irányadó Brent kőolaj hordónkénti ára a világpiacon. Az energiahordozó több mint egyhetes csúcsra, 65,7 dollárra drágult azt követően, hogy a hét végén Líbia két nagy olajtermelő létesítményét is blokád alá vettek katonai erők, leállítva a termelést.

A műveletet a Líbiai Nemzeti Hadsereg parancsnokához, Halifa Haftarhoz hű alakulatok hajtották végre. Ez a katonai kör a nemzetközileg elismert, fegyverszünetre törekvő kormány ellen vette fel a harcot.

A blokád után a líbiai állami olajtársaság (NOC) közölte, hogy napi 800 ezer hordóval csökken az ország kőolajtermelése.

Fotó: Getty Images

A Reuters arról ír, hogy

a normál körülmények között 1,2 millió hordós napi mennyiséget előállító Líbia olajtermelése a szinte nullával egyenlő 72 ezer hordós napi szintre csökkenhet, ha hosszabb ideig tart a blokád.

Az ING elemzője, Warren Patterson ennél is tovább ment nyilatkozatában. Arról beszélt, hogy egy Líbiából kiinduló tartós – az olajtermelést is érintő – zavar azzal járhat, hogy az idei első negyedévben várhatóan túlkínálatos olajpiac átfordul, és többletmennyiség helyett hiány keletkezhet. Ennek pedig a nemzetközi árjegyzésre is erős hatása lenne.

A Bank of America (BofA) szakértői tegnap megemelték a kőolaj 2020-ra várható átlagárát. A bank elemzői szerint a Brent átlagára 62 dollár lehet idén a korábban prognosztizált 60 dollár helyett, míg a WTI árát három dollárral 57 dollárra emelték. Elemzésében a Bank of America kiemelte, hogy az árakat elsősorban a közel-keleti ellátás növekvő kockázatai és a bővülő kereslet hajthatja fel. Megjegyzik, hogy a kőolajtermelőket tömörítő OPEC további megállapodásai is befolyásolhatják az olajpiac irányát.

 

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Haftar bofa Líbia olaj
Kapcsolódó cikkek