Cégvilág

Tisztulóban a hazai e-kereskedelem

Tízből hét magyarországi web­áruház nem felelt meg az uniós fogyasztóvédelmi szabályoknak, a hazai piaci szereplők jogkövetése mégis több terü­leten az uniós átlag előtt jár.

A hazai webáruházak ellenőrzése során az uniós átlagnál kevesebb jogsértésre derült fény az e-kereskedelmi szabályok betartása és az elállási jogról szóló tájékoztatás terén – közölte a Világgazdasággal Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

Ezt annak kapcsán emelte ki, hogy Magyarországot az ITM Internet Laboratóriuma képviselte tavaly no­vemberben az Európai Bizottság által koordinált honlapellenőrzési, úgynevezett sweepakcióban. A vizs­gálat 27 uniós országban csaknem 500, főként ruházati cikket, cipőt, bútort, háztartási cikkeket és elektromos készüléket értékesítő e-kereskedőt érintett.

Fotó: Shutterstock

Cseresnyés Péter kifejtette: a felmérés szerint

a magyar fogyasztóknak értékesítő honlapok 72 százaléka nem felelt meg az uniós fogyasztóvédelmi szabályoknak.

A legjellemzőbb, hogy a honlapok 27 százaléka nem a rendelés kezdetétől tüntette fel a termék teljes árát, így például a szállítási költséggel csak a rendelés során szembesült a vásárló. A webáruházak 18 százaléka nem tájékoztatott az online vitarendezési platformról, 9-9 százalék pedig nem közölte a szükséges információt a szerződéstől való elállás lehetőségéről és a termékek visszaküldésére vonatkozó határidőről.

Az államtitkár ugyanakkor hangsúlyozta: a területi alapú tartalomkorlátozással (úgynevezett geo-blockinggal) kapcsolatos kifogás nem merült fel, tehát

nem volt olyan tapasztalat, hogy magyarországi IP-címről külföldi webáruházat nem sikerült elérni.

Viszont a magyarországi vásárlókat célzó webáruházak 36 százaléka nem tájékoztatta a fogyasztókat megfelelően a szavatossági és jótállási jogokról, ez az arány pedig rosszabb az uniós átlagnál.

További részletek a Világgazdaság szerdai számában

szavatosság szabályok webáruház magyar Európai Unió fogyasztóvédelem jótállás
Kapcsolódó cikkek