Cégvilág

Átírja a gumigyártók terveit a járvány

Az ágazat mind a négy magyarországi gyárral rendelkező­ sze­replőjét megfogta a ko­­­ronavírus, a Michelint ki­­véve ezen a héten nem ké­­szítenek abroncsot.

Tekintettel az európai és magyarországi koronavírus-hely­­zet­re és a munkavállalók egészségének megőrzésére, a Han­­kook Tire Magyarország Kft. az eredetileg április 7-ig tervezett leállást április 13-ig meghosszabbítja, a termelés 14-én indul újra – közölte a Világgazdaság megkeresésére a dél-koreai multi magyar leánya. A Han­kook rácalmási gyárának dolgozói – ők mintegy háromezren van­nak – a leállás alatt fizetett szabadságon lesznek. A cég jelezte, hogy a munkavállalók továbbra is rendelkeznek a törvény által előírt hét, saját döntés szerinti szabadnappal. Ha ezek teljes egészében elfogynak, akkor az állásidő fennmaradó részére az alkalmazottak a munkarend szerinti munkanapokra az alapfizetésnek, illetve a besorolásnak megfelelő juttatást kapják. Az évi mintegy 19 millió darabos kapacitású, ezzel Európa egyik legnagyobb abroncsgyártó üzeme kilátásba helyezte, hogy a fejlemények függvényében további intézkedéseket hozhat.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Lapunk információi szerint a csaknem 900 dolgozót foglalkoztató gyöngyöshalászi Apollo Tyres Hungary Kft. is felfüggesztette a működését. Ezt a település polgármestere, Pásztor János is megerősítette. Az indiai hátterű vállalat érdeklődésünkre az idő hiányára hivatkozva nem nyilatkozott, így egyelőre nem világos, hogy meddig marad érvényben az intézkedés.

A gyár 2017-ben kezdett termelni, és ezidáig még nem futott fel. A korábbi cél évi 5,5 millió személyautó-, illetve további 675 ezer teherautó-abroncs gyártása volt.

Nemes Attila, az 1200 fős nyíregyházi Michelin Hungária Kft. gyárigazgatója a Világgazdaságnak arról beszélt, hogy eddig nem változott a főleg felső kategóriás személy­autó-abroncsok gyártásával foglalkozó cég üzletmenete, a normál húsvéti állás viszont az idén két nappal hosszabb lesz.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

járvány Michelin Apollo Bridgestone koronavírus gyárak abroncs leállás Hankook
Kapcsolódó cikkek