Cégvilág

Az Alkaloida már gyártana

Az Alkaloida készítené Tiszavasváriban a koronavírus tüneteit enyhítő gyógyszert, amint meglesz az ehhez szükséges engedély – mondta a Világgazdaságnak a cég beszerzési igazgatója.

Az Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. (Alkaloida Zrt.) készítené Tiszavasváriban a koronavírus tüneteit enyhítő gyógyszert, amint meglesz az ehhez szükséges engedély,

hiszen az elsődleges célunk nem a hatóanyag, hanem a kész tabletták értékesítése

– mondta a Világgazdaságnak Pallos László, az Alkaloida Zrt. beszerzési igazgatója. Mint közölte, tablettát ma is tud készíteni a társaság, az általa előállított Hydroxychloroquine 200 milligrammos tablettát már törzskönyvezték az Egyesült Államokban, ahová az Alkalodia már jó néhány éve exportálja is. A cég és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) együtt dolgozik azon, hogy a gyógyszer minél hamarabb megkapja a magyarországi forgalmazási engedélyt is. Pallos László azt is elmondta, hogy folyamatosan egyeztetnek a hazai egészségügyi szakemberekkel is, hiszen a gyógyszert elsősorban a magyar betegeknek kívánják biztosítani, és csak utána másoknak.

Az Alkaloidánál lévő hatóanyag-mennyiségből mintegy 20 millió 200 milligrammos tabletta készülhet, ennyi több mint 2,2 millió beteg kezelésére elég

– erősítette meg Pallos László. A társaság napi körülbelül 900 ezer tablettát tud gyártani. Az eddigi adatok szerint egy ember kiegészítő kezeléséhez nagyjából 50 tablettára van szükség.

Fotó: Alexandr Kryazhev / Sputnik / AFP

„Hazánkban nem folyik még klinikai vizsgálat koronavírus kezelése kapcsán, de indikáción túli engedélyt már több koronavírus kezelésére szolgáló szernél kértek a kezelőorvosok” – közölte korábban az OGYÉI. Ez azt jelenti, hogy már forgalomban levő engedélyezett készítményeket fel lehet használni nem az adott gyógyszer leírásában szereplő célra is. A múlt héten megjelent kormányrendelet megkönnyíti az eredeti javallaton kívüli engedélyezéseket a koronavírusos betegek kezelése érdekében.

Bár Magyarország a hid­roxi-k­lorokin-szulfát egyik legnagyobb exportőre, a hatóanyag kivitelét a múlt héten hat hónapra megtiltotta a kormány.

Orbán Viktor a hazai gyógyszertermelésről egyeztetett

Több mint 2,3 milliárd forintos támogatással egy tucatnyi, a koronavírussal szembeni egészségügyi védekezést megerősítő kutatás-fejlesztési projekt zajlik Magyarországon – derült ki azon a videokonferencián, amelyen a fejlesztések előrehaladását, várható eredményeit tekintették át a kutatócsoportok vezetői és képviselői Orbán Viktor miniszterelnök és Palkovics László miniszter részvételével. A munkacsoportok vezetői ismertették kutatásaik eddigi eredményeit. Orbán Viktor elmondta: a járvány hosszú lesz, a java most következik. Vakcina továbbra sincs és szükségünk van minden lehetséges gyógyszerre, amely enyhíti a betegség tüneteit. Ez utóbbiból Magyarországon több tesztelése is zajlik.

 

koronavírus gyógyszeripar Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. Pallos László
Kapcsolódó cikkek