Cégvilág

Elsőbbséget adna a Sanofi az USA-nak az oltóanyag-ellátásban

A francia gazdasági miniszter szerint elfogadhatatlan, hogy bizonyos országoknak előjogokat adnak anyagi megfontolásokból.

Elfogadhatatlannak nevezte csütörtökön a francia gazdasági miniszter, hogy

a Sanofi francia alapítású gyógyszeripari csoport azt tervezi, elsőbbséget ad majd az Egyesült Államoknak, ha sikerül kifejlesztenie a koronavírus elleni oltóanyagot.

Agnes Pannier-Runacher a Sud Radio-nak nyilatkozva elmondta: elfogadhatatlan, hogy bizonyos országoknak előjogokat adnak anyagi megfontolásokból

Paul Hudson, a Sanofi vezérigazgatója szerdán a Bloomberg hírügynökségnek arról beszélt, hogy ha kifejlesztik a vakcinát, akkor a vállalat „elsőként” az Egyesült Államokat látja majd el oltóanyaggal, mert ez az ország részt vállal a kifejlesztés kockázataiból is. A Sanofi ugyanis az új koronavírus elleni vakcina kifejlesztését az amerikai egészségügyi minisztérium egy hatóságának (Barda) a támogatásával és vele együttműködésben végzi.

Fotó: MW

Hudson kifejtette: az Egyesült Államoknak ezért joga lesz nagyobb számú előrendelést leadni. Ez néhány napos vagy néhány hetes előnyhöz juttathatja az amerikaiakat – tette hozzá.

Szerda este a Sanofi közleményben tudatta, hogy

az amerikai területen folyó gyártás elsősorban az Egyesült Államok igényeit fogja kielégíteni, és a cég kapacitásának többi részéből pedig Európát és a világ más részeit fogják ellátni.

A vállalat hangsúlyozta: elkötelezett amellett, hogy a vakcina „mindenki számára hozzáférhető legyen majd”.

oltóanyag-ellátás USA Sanofi
Kapcsolódó cikkek