Cégvilág

Bővül az építőanyag-kereskedelmi hálózat

Saját logisztikai és raktárbázist alakít ki az Új Ház Zrt., ahonnan hamarosan a szállítást is maga végzi.

Saját logisztikai vállalkozást hozott létre tavaly az Új Ház Építőanyag Nagykereskedelmi Zrt. A napokban induló cég egy csaknem négyezer négyzetméteres fedett és háromezer négyzetméteres kültéri raktárat is magában foglaló logisztikai-tárolási kapacitással rendelkezik Dabason, és hamarosan a szállítást is maga végzi a saját eszközeivel – tudta meg a Világgazdaság Rázsóné Szórády Csillától, aki május óta vezérigazgatóként irányítja a társaságot. Az Új Ház Zrt. 2019-ben 70,1 milliárd forintos forgalmat ért el az előző évi 62,4 milliárd után.

Mindez az értékesítési volumen és az építőanyagárak növekedésének együttes eredménye

– közölte a vezérigazgató, aki azonban nem a korábbi 113 millió forintról tavaly 393 millió forintra emelkedett adózott eredményt tartja az jó működés mércéjének, hanem a forgalom folyamatos növekedését. A cég saját tőkéje 1,6 milliárdról tavaly 2,2 milliárd forintra, rövid lejáratú kötelezettségei pedig 8,4 milliárd forintra nőttek.

Fotó: Shutterstock

Ennek az a 6,3 milliárdnyi, utólag adott engedmény a legfőbb eleme, amellyel szemben 4,7 milliárdnyi követelést tartanak számon ugyanilyen címen a szállítóknál, a különbözet már az évzárás előtt befolyt. Ennek köszönhető, a 2018 végi 1,4 milliárd forintról 2019 végére 2,9 milliárdra emelkedett a készpénzállomány. A forgalom növekedéséből származó eredmény túlnyomó része a telephelyek eredményében mutatkozik meg, amelyben a forgalommal arányos bővülés várható.

Az építőanyag-kereskedelmi hálózat részvényesei a franchise-hálózat partnercégeinek tulajdonosai. A részvénytársaság az adminisztratív feladatokat már korábban kiszervezte a cégből, méghozzá a hálózat másik központi vállalkozásaként működő Új Ház Informatikai és Szolgáltató Kft.-be. A kft. folyamatosan bővíti ügyviteli szolgáltatásainak körét, és épp a hét végén költözik a hálózat frissen felújított győri irodaházába.

Az Új Ház létszáma tavaly csaknem 20 százalékkal nőtt, a központi cégben 36 munkavállaló dolgozik egyre bővülő feladatkörökben, az informatikai vállalkozás pedig már 48 embert foglalkoztat.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Új Ház Építőanyag Nagykereskedelmi Zrt. építőanyag építőipar
Kapcsolódó cikkek