Cégvilág

A budapesti gáz maradt a legolcsóbb

Az áram- és gáztarifák abszolút értéke alapján kedvező, a vásárlóerő-paritáson vett összehasonlításban már rosszabb helyen állnak térségünk országai európai összevetésben a június 1-i adatok szerint. Több országban csökkentek a lakossági tarifák.

Az európai lakossági végfelhasználói áramárak 9 százalékkal, a gázárak pedig 4 százalékkal voltak alacsonyabbak 2020 június 1-én, mint egy évvel korábban a VaasaETT felmérése szerint. Az elemzés 32 európai ország illetékes hatóságainak adatszolgáltatása alapján, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, valamint az Energie-Control Austria közreműködésével készült.

A villamosenergia a lakosság számára Kijevben volt a legolcsóbb (a havonkénti összefoglaló az adott országok fővárosaira összpontosít), míg Berlinben és Koppenhágában a legdrágább.

Az áramtarifa jellemzően a kelet-közép-európai térségben alacsonyabb – Kijevet Belgrád, Podgorica és Budapest követi –, de a prágai és a varsói ár nemcsak a kilowattóránkénti 18,11 eurócentes uniós, hanem a 17,31 eurócentes európai átlagnál is magasabb volt.

A budapestiek átlagosan 10,76 eurócentet fizettek egységenként.

Fotó: Unger Tamás / Vas Nép

Vásárláóerő-paritáson (PPS) számolva az áram Helsinkiben, Bernben Amszterdamban és Stockholmban volt a legolcsóbb, a legdrágább pedig Varsóban, Prágában és Berlinben.

Ebben az összevetésben térségünk tarifái viszonylag magasak, a legtöbb meghaladja a 20,02 centes európai átlagot is. A budapesti nem: 17,81 cent volt, vagyis a tizedik legalacsonyabb.

A jókora európai árkülönbségek fő oka az eltérő nagyságú adóteher. Az uniós áramtarifán belül ugyanis

  • a termék ára átlagosan csak 39 százalékot tesz ki (Budapesten 35 százalékot),
  • a rendszerhasználati díj 30 százalékot (Budapesten 44 százalékot),
  • az energiaadó és az áfa pedig 15-15 százalékot (Budapesten – Magyarországon – a lakosság nem fizet energiaadót, az áfa pedig 21 százalékos).
  • A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja!

    áram tarifa gáz MEKH
    Kapcsolódó cikkek