Cégvilág

Tizenötezer alkalmazottjától válik meg az Airbus

A vállalat 2020 őszén tervezi elindítani a folyamatot, ezért legkésőbb eddig szeretne a leépítésekről a partnereivel megállapodni.

Az Airbus bejelentette, hogy csökkenti munkavállalóinak számát és újratervezi kereskedelmi repülőgépgyártását, ezzel alkalmazkodva a koronavírus járvány miatt bekövetkezett válsághelyzethez – közölte a vállalat.

A cég mintegy 15 000 munkahely megszüntetését irányozta elő legkésőbb 2021 nyaráig. A tervről már értesítette a munkavállalói érdekképviseleteket és velük a tárgyalásokat megkezdte.

A vállalat 2020 őszén tervezi elindítani a folyamatot, ezért legkésőbb eddig szeretne a leépítésekről a partnereivel megállapodni.

Az elmúlt hónapokban közel 40 százalékkal esett vissza a kereskedelmi repülőgépek értékesítése, miközben az egész iparág soha nem látott válsággal néz szembe. A repülőgépgyártásnak ezért alkalmazkodnia kellett a megváltozott körülményekhez. Az Airbus köszönettel tartozik azért a kormányzati támogatásért, amelynek segítségével sikerült mérsékelni az átalakítások negatív társadalmi hatásait.

Mindazonáltal, a légiközlekedés legalább 2023-ig, de egyes előrejelzések szerint akár 2025-ig nem fog visszaállni a korábbi szintre, ezért az Airbus, az iparág járványhelyzet utáni kilátásait is figyelembe véve, további válságkezelő intézkedések meghozatalára kényszerült.

Az elmúlt hónapokban a vállalat felmérte a várható piaci keresletet és az alábbiak szerint döntött globális munkaerő állományának csökkentéséről:

  • Franciaországban 5000
  • Németországban 5100
  • Spanyolországban 900
  • az Egyesült Királyságban 1700
  • a világ többi részén 1300 álláshely szűnik meg.
  • A fenti számok már tartalmazzák a franciaországi Stelia-nál és a németországi Premium AEROTEC-nél korábban bejelentett leépítéseket. Ugyanakkor, nem tartalmazzák azt a körülbelül 900 munkahelyet érintő átalakítást, amelyről még a járványhelyzet előtt döntöttek a németországi Premium AEROTEC-nél, és amelyet a most, a globális átalakítással egy időben hajtanak végre.

    A járványhelyzethez való alkalmazkodás tervének részleteit a vállalat a partnereivel folytatott tárgyalásokon véglegesíti.

    Fotó: MTI/EPA/Caroline Blumberg

    Bizonyos intézkedések végrehajtása elkerülhetetlen már a folyamat jelenlegi fázisában is, ám az Airbus, partnereivel együttműködve, kész mindent megtenni azért, hogy mérsékelje a tervbe vett intézkedések negatív hatásait. Ennek érdekében az összes lehetséges megoldást meg fogja fontolni, így például a közös megegyezést, a korai nyugdíjaztatást, vagy – amennyiben erre lehetőség nyílik – a hosszú távú részleges foglalkoztatást.

    Az Airbus az iparág eddigi legnagyobb válságával néz szembe

    – nyilatkozta az Airbus vezérigazgatója Guillaume Faury.

    “Az eddig meghozott intézkedéseinkkel sikeresen védtük ki az első sokkhatást, amit a globális járvány okozott. Ezúttal a további működésünk feltételeit kellett megteremtenünk annak érdekében, hogy a válságból egy stabil, a globális légiipart vezető vállalatként kerülhessünk ki, amely alkalmazkodott azokhoz a kihívásokhoz, amelyekkel most az ügyfeleinknek is meg kell küzdeniük. A valós helyzettel szembenézve most mélyebb változásokat eredményező intézkedésekről kellett döntenünk. A vezetőség és az Igazgatóság kész mindent elkövetni azért, hogy az alkalmazkodásunk a megváltozott helyzethez a lehető legkisebb társadalmi veszteséggel járjon. Köszönjük kormányzati partnereinknek, hogy segítettek megőrizni a nálunk felhalmozódott tudást és szakértelemet és hogy fontos szerepet játszottak abban, hogy a kedvezőtlen társadalmi hatásokat a szektorunkban mérsékelni tudjuk. Az Airbus munkavállalóinak szakértelme és tudása révén az elsők között lehetünk, akik megteremtik a légiközlekedés hosszútávon is fenntartható működésének feltételeit.„

    Airbus elbocsátások kereskedelmi repülőgépek
    Kapcsolódó cikkek