Cégvilág

Remek negyedév a Richtertől

A vártnál magasabb, 31,5 milliárd forintos nettó eredményt ért el a gyógyszergyártó.

Az elemzői várakozásoknál magasabb negyedéves árbevételről és nettó eredményről számolt be mára virradóra a Richter. A társaság árbevétele az április-június hónapokban 137,2 milliárd forintot tett ki, amely 14,5 százalékkal magasabb a tavalyi év azonos időszakában elértnél.

Az értékesítéshez kapcsolódó költségek ugyanakkor csupán 8 százalékkal emelkedtek. Az árbevétel alakulásához hozzájárult egy 8 milliárd forintot kitevő mérföldkő bevétel is, amelyet a társaság azért kapott az AbbVie/Allergan gyógyszergyártóktól, mert a Vraylar készítmény amerikai értékesítése egymást követő 12 hónapban meghaladta az 1 milliárd dollárt.

Erről Orbán Gábor vezérigazgató így nyilatkozott:

„Történelmi sikerként értékeljük, hogy egy közép – kelet-európai székhelyű gyógyszeripari vállalat által felfedezett gyógyszermolekula „blockbuster” termékké vált az Egyesült Államok piacán. Partnerünk, az AbbVie kiváló teljesítményének köszönhetően a Vraylar árbevétele a második negyedévben átlépte az 1 milliárd dolláros határt, amely mérföldkő bevételt eredményezett. A robusztusan növekvő értékesítés után elszámolt magasabb royalty bevételeknek is köszönhető, hogy az USA a kiemelt piacaink élére került.”

A mérföldkő kifizetésen túlmenően a Vraylar eladások után a Richter szép summában részesedett: a negyedéves royalty összege 20,4 milliárd forintra rúgott. A fenti fejlemények eredményeképpen az USA a Richter első számú piacává vált árbevétel tekintetében.

Fotó: Richter

A devizahatások a konszolidált árbevétel alakulását 16,2 milliárd forinttal segítették. A negyedéves bruttó fedezeti marzs 58,8 százalék, míg az üzemi eredményhányad 19,7 százalék lett.

Az üzemi eredmény 57 százalékkal 27,1 milliárd forintra nőtt, a pénzügyi eredmény ezen további 3,7 milliárd forinttal javított.

Így végeredményben 31,5 milliárd forintos lett az adózott profit, 80 százalékkal több, mint egy éve ilyenkor.

A Richter ma sajtótájékoztatót és elemzői konferenciát is tart, a várakozások szerint a menedzsment emelhet az éves bevételi- és eredménycélokon.

eladások Vraylar negyedéves eredmény Richter
Kapcsolódó cikkek