Cégvilág

Gyors változásokra számít az olajiparban a Mol Nyrt. elnöke

Ez nagyban köszönhető a koronavírusnak is – vélekedett Hernádi Zsolt a közgazdász-vándorgyűlésen.

A koronavírus világszerte megnehezítette az olajipar helyzetét, ezért felgyorsulhat az iparág átalakulása – mondta a Mol Nyrt. elnöke az 58. Közgazdász vándorgyűlés pénteki ülésén. Online előadásában Hernádi Zsolt hangsúlyozta, hogy az olajipar válsága nem a járvánnyal kezdődött, a koronavírus csak felnagyította a nehézségeket.

A termelési korlátozások fellazulása, valamint az új technológiák miatt régóta túlkínálat uraltja világpiacot.

A bővülést a kereslet növekedése korábban sem követte, a járvány kitörésével pedig olyan helyzet alakult ki, ami meglepte az olajipari cégeket. A termékeik 65 százalékát felhasználó közlekedés visszazuhant, a hordónkénti 70 dolláros olajár 18 dollár alá csökkent, és ma is alig haladja meg a 40 dollárt, miközben a palaolajat 50 dollártól lehet nyereségesen kitermelni. Az olajipari cégek árfolyama 40-50 százalékkal csökkent tavalyhoz képest, és évekig is tarthat, amíg visszazárkóznak a korábbi szintre – tette hozzá.

A Mol áprilisban az üzemanyagok 45 százalékos keresletcsökkenésével szembesült.

A cég sokféle változással számolt, de a felvevőpiac ilyen szintű visszaesését 2030 után várta – mondta Hernádi Zsolt. A Molnak emellett – hangsúlyozta – figyelembe kell vennie az alternatív üzemanyagok, és az elektromos autók térnyerését is, legfőképpen pedig azt, hogy a fosszilis energiahordozók idővel teljesen kiszorulnak majd a közlekedésből. Véleménye szerint nem lehet kérdés, hogy hosszú távon az olajat nem elégetni kell, hanem anyagában, vagyis a műanyaggyártás alapanyagaként hasznosítani, ezzel párhuzamosan viszont választ kell találni az energiaátállás kérdésire.

Hernádi Zsolt
Fotó: VG / Kallus György

Ma még világszerte az összes felhasznált energia több mint 80 százaléka, Európában 75 százaléka fosszilis eredetű. Ilyen nagy arányú szükséglet kiváltáshoz egyszerre kell bővíteni a megújuló és a nukleáris energia forrásait, és jelentősen javítani kell az energiafelhasználás hatékonyságát.

Az átalakulás költséges és hosszú lesz, az átgondolatlan, erőltetett változtatásoknak súlyos társadalmi következményei lehetnek

– jegyezte meg. Hernádi Zsolt ehhez kapcsolódva kitért a klímaváltozás miatti társadalmi nyomásra is, amivel az olajipari cégek világszerte szembesülnek.

Véleménye szerint a fenntarthatóság és az energiafelhasználás egyensúlyát úgy kell megtalálni, hogy az ne veszélyeztesse az ellátás biztonságát.

A Mol már korábban is jelentős összegeket fordított arra, hogy csökkentse az üzemei károsanyag-kibocsátását,

és az autógyártókkal együttműködve olyan üzemanyagokat fejlesztett, amelyek a korábbiaknál kevésbé terhelik a légkört – tette hozzá. A társaság vezetője a következő évtized fontos feladatának azt tekinti, hogy a Mol a jelenlegi 75 százalékról 50 százalékra csökkentse a közlekedés számára üzemanyagot termelő finomítói kapacitás arányát, emellett új szolgáltatásokat és tevékenységeket alapozzon meg. Az olaj hamarosan már más szerepet fog betölteni a világgazdaságban, mint eddig, így a vállalat szerkezeti átalakulásának is ehhez kell igazodnia – mondta Hernádi Zsolt.

vándorgyűlés koronavírus közgazdász Hernádi Zsolt olaj Mol ipar
Kapcsolódó cikkek