Cégvilág

India sarokba szoríthatja a Facebookot

Kínában letiltották, és amennyiben a közösségi-háló nem módosít a gyűlöletbeszédekre vonatkozó szabályozáson, könnyen elveszítheti Indiát is.

Több vitatott ügyben is kritikák kereszttüzébe került a Facebook. Különösen az álhírek, a gyűlöletbeszéd és a politikai elfogultság miatt támadják és folytatnak a platform ellen vizsgálatokat az Egyesült Államokban.

A legnagyobb közösségi oldal 2,7 milliárd felhasználót tart nyilván az augusztusi adatok szerint. A szám természetesen nem fedi a valóságot, hiszen rengetegen rendelkeznek több fiókkal.

A közösségi háló Indiában több felhasználóval rendelkezik, mint bárhol másutt a világban. Most azonban gyűlöletbeszédek okoznak krízist a platformon – írja a CNN.

E problémás jelenségek világszerte – nem ritkán súlyosabb módon – jelen vannak, beleértve egy olyan országot is, ahol a Facebooknak több felhasználója van, mint bárhol máshol. A platform több mint 346,2 millió felhasználót tart számon Indiában 2020-ban.

Az elmúlt hetekben a társaságot többször is elővették Indiában elégtelennek minősített üzletpolitikája miatt. Az ügy elsimítása kulcsfontosságú a Facebook számára, hiszen Kína nélkül – ahol betiltották – India a legnagyobb piaca.

A Facebook szerdán az indiai legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy felmentését kérje az év elején Új-Delhiben történt vallási zavargások kapcsán vizsgált szerepe miatt indított helyi bizottsági vizsgálat alól.

A vallási ellentétek kiújultak februárban

A vallási töltetű zavargások azután törtek ki, amikor hatályba lépett az állampolgársági törvény módosításáról szóló jogszabály, amelynek köszönhetően indiai állampolgárságot kaphatnak azok a hindu, keresztény, buddhista, szikh, zoroasztriánus és dzsainista menekültek, akik bizonyítani tudják, hogy még 2015 előtt, vallási üldöztetés miatt érkeztek Indiába Afganisztánból, Bangladesből vagy Pakisztánból.

Mivel azonban az említett országok lakosságának túlnyomó része muszlim, ezt az indiai muszlimok diszkriminációnak tekintik saját magukkal szemben.

Fotó: Imtiyaz Khan / Anadolu Agency / AFP

A bizottság szerint a társaság képviselete nem volt hajlandó megjelenni a tárgyaláson, távolmaradását pedig azzal indokolta, hogy a technológiai platformok szabályozása India állami vezetésének „kizárólagos fennhatósága alá tartozik”.

A társaság döntése kísérlet arra, hogy döntő tényeket fedjenek el a Facebook szerepével kapcsolatban a 2020 februári delhi zavargásokban

– mondta a bizottság elnöke a múlt heti meghallgatáson.

„Ez arra utal, hogy a Facebooknak van rejtegetnivalója.”

A bíróság szerdán úgy döntött, hogy a Facebook indiai képviselőinek legkésőbb október 15-ig kell megjelenniük a delhi bizottság előtt. A vállalat nem reagált eddig a felszólításra.

A hónapban ez a második alkalom, hogy a Facebookot az indiai hatóságok vizsgálják.

A társaság képviselőit a gyűlöletbeszéd és a politikai elfogultság miatt is meghallgatták a szeptember elején, a bizottság vezetője, Shashi Tharoor ellenzéki politikus Twitter-posztjában úgy fogalmazott: „megállapodtak abban, hogy később folytatják a vitát”.

A Facebook illetékese a meghallgatás után kijelentette, hogy „továbbra is elkötelezettek abban, hogy nyitott és átlátható platform legyenek”.

Az indiai kormány az így kialakult és elhúzódó patthelyzeten próbál változtatni.

Az ország technológiai törvényeinek újonnan javasolt módosításai arra kényszerítenék a közösségi hálózatokat és az üzenetküldő platformokat, hogy nyomon kövessék azokat az egyedi üzeneteket, amelyeket a kormány fenyegetésnek ítél meg.

A javasolt változtatások azt is megkövetelik, hogy a közösségi hálózatok, például a Facebook és a Twitter 24 órán belül eltávolítsák az „illegális” tartalmakat.

Facebook gyűlöletbeszéd India
Kapcsolódó cikkek