Cégvilág

Stagnálhat az idei beruházási ráta

A járványhelyzet és az előző évek magas bázisa miatt 5-7 százalékkal eshet a beruházások értéke 2020-ban.

A fejlesztések mutatói nagyjából 6 százalékkal eshetnek 2020-ban, így a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított beruházási ráta nagyjából szinten maradhat – mondta a Világgazdaság kérdésére Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. A ráta az idei második negyedévben kissé javulhatott, mert a fejlesztéseknél mérsékeltebb volt a visszaesés, mint a GDP-nél.

Az első fél évben 6 százalékkal teljesítették alul a tavalyi azonos időszakot, az év második felében pedig 5-6 százalékos lehet a visszaesés.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből kiderült: az idei második negyedévben 9,9 százalékkal csökkentek a beruházások. A tényadat megegyezik az elemzői várakozásokkal, a lapunknak előzetesen nyilatkozó elemzők a fejlesztéseknél 10 százalék körüli mérséklődést prognosztizáltak. A költségvetési szervek beruházásai nagyobb mértékben estek vissza, mint a vállalati fejlesztések, amit az uniós projekteknél mért csökkenés magyaráz, míg a cégek a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt költöttek kevesebbet fejlesztésre, mint 2019 második negyedévében. A beruházások 60 százalékát kitevő építések értéke 9,2 százalékkal, a 40 százalékot gépfejlesztéseké 11 százalékkal zsugorodott, ami az elmúlt három év legrosszabb eredményének számít. Az előző negyedévhez képest 3,3 százalékkal csökkent a beruházások szezonálisan igazított értéke. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője hangsúlyozta: a beruházási ráta tavaly elérte a 28,3 százalékot, és az idén is hasonló mértékű maradhat.

Fotó: Getty Images

A járványhelyzet és az előző évek magas bázisa miatt 5-7 százalékkal eshet a beruházások értéke 2020-ban

– mondta Suppan Gergely. A vállalatokat az átmeneti meredek gazdasági visszaesés és a bizonytalanság késztethette a beruházások halasztására vagy leállítására, és egyes ágazatokban a bevételek is bezuhantak, nem volt miből beruházni. A Takarékbank szakértője szerint az idén az irodaátadási hullám, valamint az állami és az uniós fejlesztések támogathatják a szektort. Az elektromos berendezések gyártásának területén végzett beruházások igen fontos tényezők lehetnek, a Samsung SDI 390 milliárd forintos, az SK Innovation 239 milliárd forintos és a Toray 127 milliárd forintos fejlesztése a második negyedévben is pozitív tartományban tarthatta az ágazat beruházásait. A vállalatokat a következő években technológiai, automatizálási, digitalizációs beruházásokra ösztönözheti a várhatóan újra kialakuló munkaerőhiány és a bérköltségek további emelkedése. A tartósan alacsony kamatok, az állami beruházásösztönző, valamint a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank által bejelentett programok egyaránt támogathatják a további fejlesztéseket. Suppan Gergely arra számít, hogy jövőre a javuló kilátások, az új uniós ciklus és a helyreállítási alap felpörgeti a fejlesztéseket.

fejlesztések beruházások beruházási ráta
Kapcsolódó cikkek