Cégvilág

Az Emírségek első Öböl-menti országként fordul a szén felé

Az Egyesült Arab Emírségek lesz az első Öböl-menti arab állam, amely szénből állít majd elő villamosenergiát.

Az Egyesült Arab Emírségek lesz az első Öböl-menti arab állam, amely szénből állít majd elő villamosenergiát – írja Mining.com a Bloombergre hivatkozva. Könnyen lehet azonban egyben az utolsó is, mivel a kormányok a tisztább energiaforrások felé fordulást szorgalmazzák, a ára ráadásul csökkenő tendenciát mutat.

A Hassyan széntüzelésű erőmű Dubajban épül mintegy 3,4 milliárd dolláros beruházás keretében. Az első ütemben 600 megawatt kapacitású létesítményt a tervek szerint 2023-ra 2400 megawattosra bővítik.

Az építkezés 2016-ban kezdődött el, a projekt pedig azért egyedülálló mert a kőolajban és földgázban gazdag Öböl-menti államokban nem volt még szénerőmű.

Fotó: SCHOTTEL

A szén egyébként a legszennyezőbb hordozónak számít az energiatermelésben, ezért is furcsa, ugyanakkor a Hassyan erőmű károsanyag-kibocsátása a földgáz-üzemű erőművekén alapulnak. Ez pedig alacsonyabb karbonkibocsátási értékeket jelent, mint amit az EU illetve a Világbank ajánl a szénerőművek számára.

A Nemzetközi Energiaügynökség korábbi állítása szerint ha a dubaji erőmű teljes kapacitáson üzemel majd, az az emírségek energiaszükségletének 20 százalékát adhatja, a helyi lakosság és vállalkozások számára a mostaninál lényegesen kedvezőbb áron.

Dubaj Egyesült Arab Emírségek szénerőmű
Kapcsolódó cikkek