Cégvilág

Szuperbiztos a Paksi Atomerőmű

Az Atomenergia Hivatal részletes összegzést adott Paks II. engedélyezési eljárásáról.

A Világgazdaság is megírta, hogy a Paks II. Atomerőmű Zrt. megkapta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH) a létesítési engedélyt.

Ennek apropóján röviden az Országos Atomenergia Hivatal röviden beszámolt a létesítési engedélyezési eljárásáról, illetve a Paks II-höz kapcsolódó egyéb eljárásokról. Összegezve az új atomerőművi blokkok engedélyezésének aktuális helyzetét: zajlik a létesítésiengedély-kérelem, valamint a fizikai védelmi terv elbírálása, számos kisebb engedélyt adtunk ki, továbbá megkezdődött a létesítésiengedély-kérelem alapját képező Előzetes Biztonsági Jelentés nemzetközi szakértői vizsgálata.

Fotó: Földi D . Attila / VG

A Paks II. Atomerőmű Zrt. 2020. június 30-án nyújtotta be az OAH-hoz az új atomerőművi blokkok létesítésiengedély-kérelmét.

Ennek elbírálása a hivatal fennállásának legnagyobb volumenű eljárása, számos szakterületet érint, valamint maga a benyújtott dokumentáció is többtízezer oldal terjedelmű. 2020 szeptemberében az OAH megkapta Paks II fizikai védelmi tervét is elbírálásra, ez az eljárás várhatóan 2021 őszéig tart. 2020 októberében megküldtük a NAÜ-nek az Előzetes Biztonsági Jelentést, hogy az általuk koordinált, nemzetközi szakértőkből álló csoport vizsgálja meg a dokumentumot.

2021 első negyedévére várjuk a talajelőkészítésre és résfalazásra vonatkozó engedélykérelmeket, összesen négy részletben.

A létesítési engedélyezési eljáráshoz kapcsolódóan közmeghallgatásra is sor kerül majd, a hatósági döntést 2021 szeptemberéig kell meghoznia az OAH-nak.

A felvonulási terület építményei kapcsán eddig összesen 12 kisebb engedélyt már kiadott az OAH

(pl. irodaépület, étterem és konyha, betonkeverő üzem, betonvizsgáló laboratórium, acéltermékeket készítő műhely), illetve több eljárás jelenleg is folyamatban van. Az új blokkokhoz kapcsolódó földmunkák megkezdésére a talajelőkészítésre és résfalazásra vonatkozó, OAH által kiadott engedélyek birtokában kerülhet sor. Amíg a MEKH az erőművi engedélyezési eljárás során a villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságának szempontjait veszi figyelembe, addig a nukleáris biztonsághoz kapcsolódó engedélyezési eljárásokat az OAH folytatja le.

Országos Atomenergia Hivatal (OAH) Paks II
Kapcsolódó cikkek