Cégvilág

Állami többletforrást kap az Alföldvíz

Több mint 602 millió forintos állami többletforrást kap az Alföldvíz Zrt., amit részben béremelésre, részben veszteségrendezésre fordíthat.

Több mint 602 millió forintos állami többletforrást kap még az idén az Alföldvíz Zrt., amit részben béremelésre, részben veszteségrendezésre fordíthat – közölte a társaság vezérigazgatója hétfőn.

Nagy László elmondta,

októberig visszamenőleg 12 százalékkal emelik meg a dolgozóik bérét, erre idén 165 millió forintot fordítanak a 602,8 millió forintból, amelyet Békéscsaba város önkormányzata kap meg címzett támogatásként.

Fotó: Pixabay

A vezérigazgató az MTI kérdésére válaszolva elmondta, a december eleji, online közgyűlésen döntés született arról, hogy a mintegy 271 ezer részvényüket 14 ezer forintos névértékről 4 ezer 600 forintra csökkentik, ezáltal megtörtént a 3,8 milliárd forintos alaptőke leszállítása 1,25 milliárdra; és bevonták 555 darab saját részvényüket is.

Nagy László továbbá közölte, a 2020-as mérlegbeszámolójuk még veszteségről fog szólni, de várhatóan újabb tőkeleszállításra nem lesz szükség.

Reményét fejezte ki, hogy jövő májusig megtörténik az ország negyedik legnagyobb víziközmű-szolgáltatójának állami feltőkésítése.

Miskéri László, az Alföldvíz Szakszervezet titkára a sajtótájékoztatón elmondta, nagyon sok dolgozó hagyta el az évek óta veszteségesen működő társaságot; 900 dolgozó írta alá azt a petíciót, amelyben 12 százalékos béremelést követeltek.

A vízügyi átlagbér eléréséhez 30 százalékos bérfejlesztésre lett volna szükség.

A mintegy 1200 munkavállalót foglalkoztató Alföldvíz Zrt. Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében, 131 településen lát el víziközmű szolgáltatási feladatokat, 541 ezer ember ellátását biztosítva. Legnagyobb tulajdona, 32,8 százalék, Békéscsabának van; az állami tulajdonrész 28,6 százalékos.

bértámogatás Alföldvíz Zrt.
Kapcsolódó cikkek